Gladomor

Sedem do deset milijonov mrtvih v Ukrajini je bil genocid

A.Z./STA
29. 3. 2023, 14.38
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 14.45
Deli članek:

Francoski parlament je veliko lakoto v Ukrajini, znano tudi kot holodomor ali gladomor, priznal za genocid.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Resolucijo, ki je gladomor označilo kot genocid, je v francoskem spodnjem domu podprlo 168 poslancev, ki pa so zdaj pozvali francosko vlado, da naj stori enako. Proti odločitvi so glasovali le poslanci skrajno leve stranke Nepokorna Francija (LFI), komunistov in skrajno desnega Nacionalnega zbora (RN). V 30. letih prejšnjega stoletja v času vladavine sovjetskega diktatorja Josipa Stalina je zaradi načrtno povzročene lakote umrlo več milijonov Ukrajincev.

V sprejeti resoluciji so poslanci priznali »genocidno naravo prisilne in načrtovane lakote, ki so jo leta 1932 in 1933 nad ukrajinskim prebivalstvom izvajale sovjetske oblasti«. Ta dejanja so obsodili in s tem potrdili »podporo ukrajinskemu ljudstvu v njegovem prizadevanju za priznanje množičnih zločinov, ki jih je nad njim zagrešil sovjetski režim«.

Ukrajina, ki velja za žitnico Evrope, je v veliki lakoti v letih 1932-1933 izgubila od sedem do deset milijonov ljudi, ko je Sovjetska zveza v okviru kolektivizacije kmetijstva ukrajinskim kmetom zaplenila pšenico in druge pridelke. Po oceni nekaterih zgodovinarjev je Stalin želel s tem v tej takratni sovjetski republiki zatreti vsakršne zametke neodvisnosti.

Gladomor je za genocid doslej priznalo 18 držav, kot genocid ga je decembra lani priznal tudi Evropski parlament. Uradna Moskva sicer zavrača ukrajinsko verzijo dogodkov in jih umešča v širši kontekst lakote, ki je v 30. letih opustošila regije Srednje Azije in Rusije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je odločitev francoskega spodnjega doma pozdravil kot zgodovinsko in pozval mednarodno skupnost, naj stori enako.