"Legitimni tarči"

Rusija grozi Švedski in Finski, naredili "korak v brezno"

J.P./STA
29. 3. 2023, 13.25
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 13.30
Deli članek:

Švedska bo ruskega veleposlanika poklicala na pogovor.

Profimedia
Švedski zunanji minister Tobias Billstrom

Ruski veleposlanik na Švedskem Viktor Tatarincev je v torek sporočil, da bosta Švedska in Finska po vstopu v zvezo Nato postali "legitimni tarči povračilnih ukrepov" Rusije, vključno z vojaškimi. 

Vstop Švedske v zavezništvo, za katerega je nordijska država skupaj s Finsko po desetletjih nevtralnosti zaprosila maja lani, morata od 30 članic potrditi le še Turčija in Madžarska. Obe zaradi različnih pomislekov že dlje časa zadržujeta ratifikacijo njenih pristopnih protokolov. Parlament v Budimpešti je v ponedeljek le potrdil vstop Finske v zvezo, medtem ko vstop Švedske še ni uvrstil na dnevni red.

"Ministrstvo za zunanje zadeve bo poklicalo ruskega veleposlanika in zavzelo jasno stališče proti temu očitnemu poskusu vplivanja," je dejal švedski zunanji minister Tobias Billstrom in dodal, da "varnostno politiko Švedske določa Švedska in nihče drug".

"Po pristopu Finske in Švedske se bo skupna dolžina meja med Rusijo in Natom skoraj podvojila," je pred tem izjavil ruski diplomat v besedilu, objavljenem na spletni strani ruskega predstavništva v Stockholmu.

"Če se komu še vedno zdi, da bo to nekako izboljšalo varnost Evrope, bodite prepričani, da bodo nove članice sovražnega bloka postale legitimna tarča ruskih povračilnih ukrepov, tudi vojaških," je opozoril ruski veleposlanik na Švedskem Viktor Tatarincev in dodal, da je Švedska z vstopom v Nato "naredila korak v brezno".