Preprečitev kandidature

Laburisti se poskušajo znebiti nekdanjega predsednika Corbyna

S.R.
28. 3. 2023, 22.22
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 22.26
Deli članek:

Britanski laburisti so svojemu nekdanjemu predsedniku Jeremyju Corbynu preprečili, da bi kandidiral na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Profimedia
Jeremy Corbyn

Predsednik britanskih laburistov Keir Starmer, ki se je na čelu največje opozicijske stranke v britanskem parlamentu zavihtel po odstopu prejšnjega predsednika Jeremyja Corbyna, si že nekaj časa prizadeva, da bi se stranka otresla svojega precej bolj levega krila. Laburisti so tako v torek Corbynu preprečili, da bi kandidiral na naslednjih parlamentarnih volitvah. Nacionalni izvršni odbor stranke je predlog, ki ga je vložil sam Starmer, sprejel z 22 glasovi za in 12 proti. Corbynovi podporniki so današnjo odločitev označili za »črn dan za demokracijo.«

Starmer si že vse iz izvolitve leta 2020 prizadeva, da bi laburiste pomaknil nazaj proti sredini. Tako je podpornikom Corbyna, ki se je moral s položaja posloviti po klavrnem izkupičku na splošnih volitvah leta 2019, prejšnji mesec dejal, da jih, če se s spremembami ne strinjajo, »nihče ne sili, da ostanejo.« Laburisti so pod vodstvom Corbyna, po tem ko je bilo volilno leto 2017 zanje razmeroma uspešno, leta 2019 utrpeli najhujši poraz na volitvah od 30 let prejšnjega stoletja.

Kdaj bodo naslednje britanske volitve? Britanski volilni sistem se nekoliko razlikuje od volilnih sistemov v drugih evropskih državah. Parlamentarne volitve vsakič razpiše aktualni premier, pri čemer morajo biti te izvedene najpozneje pet let po zadnjih volitvah, a jih lahko premier razpiše kadar koli pred tem. Tako bodo naslednje volitve potekale najpozneje januarja 2025.