Sprememba

VIDEO: Avstrijski upokojenec se je v parlamentu protestno prilepil na zlat klavir

R.T.
28. 3. 2023, 16.11
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 16.15
Deli članek:

V prenovljeni stavbi avstrijskega parlamenta se je danes odvil nenavaden incident, za katerega je poskrbel obubožan upokojenec, sicer član avstrijske stranke Wandel (Sprememba).

Facebook/Wandel
Protestno se je z roko prilepil na pozlačen klavir.

Upokojenec se je med vodenim ogledom parlamenta z roko prilepil na zlat klavir, ki je v lasti predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke. Kot je po poročanju avstrijskega tabloida Kronenzeitung pojasnil upornik iz leve in progresivne stranke Wandel, ki jo vodi politik Fayad Mulla, je dotično glasbilo simbol dekadentne vzvišenosti parlamenta.

O protestu tega aktivista je spregovoril tudi Mulla, ki je dejal, da je avstrijska politika stvari pripeljala tako daleč, da trenutno »v Avstriji v revščini živi približno milijon ljudi. Bogatim in nadbogatim pa se še naprej dvori. Ta klavir je popoln pokazatelj tega absurdnega sistema: predsednik parlamenta si na naše stroške privošči pozlačen klavir, medtem ko otroci v naši državi živijo v revščini. To je preprosto narobe.« Mulla je še poudaril, da že dolgo ne gre več samo za reveže, temveč da že družine v srednjem razredu več ne morejo plačevati računov, že dnevni odhod v trgovino pa je zaradi praznih denarnic boleča izkušnja. »In kaj počnejo predstavniki ljudstva? Nič!«

V stranki se tako zavzemajo za takojšnjo odpravo revščine v Avstriji, ki je ena najbogatejših držav na svetu. Zavzemajo se za uvedbo osnovnega temeljnega dohodka, na katerega ne bodo vezani nobeni dodatni pogoji. Mulla je še dodal, da bodo morali ob vsem tem svoje mošnjičke končno razvezati tudi bogati, kar se ni zgodilo že desetletja.

Kakor koli, upornega upokojenca so pristojni uspeli odstraniti od klavirja, na katerem so po incidentu ostale vidne sledi lepila.