Klub kaznovan

Noseča nogometašica se je uspešno uprla svojemu klubu

A.Z./STA
28. 3. 2023, 09.34
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 09.38
Deli članek:

Spor med nosečo nogometašico Saro Björk Gunnarsdottir in klubom Lyon se je končal v prid športnice. Ravnanje kluba, ki ji je zaradi nosečnosti zmanjšalo prihodke, ni bilo ustrezno, Lyon pa je po odločitvi mednarodne zveze Fifa dobil še kazen 80.000 evrov.

Profimedia
Sara Bjork Gunnarsdottir

Primer islandske nogometašice Sare Björk Gunnarsdottir ni osamljen, Fifa pa se je v primeru pravic odločno postavila na stran nogometašic in jim priznala, da se te borijo za pravice, ki pripadajo vsaki ženski.

Pri Lyonu so namreč v trenutku, ko je Islandka obelodanila nosečnost, zmanjšali njene prihodke. Športnica je odločitev Mednarodne nogometne zveze označila za prelomnico in jasno sporočilo vsem klubom in nogometašicam: "Imamo pravice, če smo noseče, ali če to želimo postati."

Podporo je dobila tudi od drugih nogometašic, Nemka Alexandra Pop je za televizijo RTL povedala, da dozdajšnji odnos ni temeljil "na pravicah in človečnosti, ampak je bilo vse zasnovano le na poslovnem modelu". Ta pa do sedaj ni zajemal še stroškov za nosečnost.

Fifa je že pred dvema letoma zagotovila finančno varnost vsem nogometašicam v primeru materinstva. Ta predvideva, da so upravičene tudi do porodniškega dopusta in sicer najmanj 14 tednov, pripada pa jim vsaj dve tretjini pogodbeno dogovorjene plače. Pravilnik nogometašice prav tako ščiti pred predčasnimi prekinitvami pogodbe. Na primeru Gunnarsdotir je Fifa tudi si nakazala, da bo pravilnik izvajala v praksi.

Seveda vsaka država pravice žensk v času pred in po porodu ureja in ščiti po svoje, zato lahko pričakujejo še večjo zaščito v okviru nacionalnih zakonodaj. Pravilnik Fifa pa bo prišel do veljave predvsem v državah, kjer so pravice žensk še vedno minimalne.