Ne pa tudi soproga

Josef Fritzl je dober človek, ženske ga obožujejo

R.T.
28. 3. 2023, 08.01
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 08.09
Deli članek:

Avstrijec je s pomočjo odvetnice napisal knjigo. Verjetno nihče ni pričakoval, da bo o sebi govoril slabo.

Profimedia
Josef Fritzl leta 2009

Zloglasni Josef Fritzl je s pomočjo odvetnice Astrid Wagner napisal knjigo z naslovom Brezna Josefa F, v kateri je med drugim zatrdil, da je dobra oseba in odgovoren družinski človek.

Dosmrtna zaporna kazen

Spomnimo. Avstrijec je v svoji hiši v Amstettnu v Spodnji Avstriji, ki je zdaj že prodana, 24 let (od leta 1984 do leta 2008) zlorabljal hčer Elisabeth in jo zadrževal v ujetništvu, in sicer od njenega 18. leta. Klet, v kateri je imel ujeto hčer, so zalili z betonom. Elisabeth mu je rodila sedem otrok, a je eden od njih kmalu po rojstvu umrl, ker ni dobil ustrezne oskrbe.

Profimedia
Elisabeth Fritzl

Sodišče ga je leta 2009 spoznalo za krivega povzročitve smrti iz malomarnosti, incesta, posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu in hudih groženj. Prisodilo mu je dosmrtno zaporno kazen, ki jo 87-letnik prestaja v posebnem zaporu za duševne bolnike v Kremsu.

Kopica nezakonskih otrok

Fritzl naj bi, kot sta v knjigi zapisala z odvetnico, v tujini imel več nezakonskih otrok, ki naj bi jih zaplodil med poslovnimi potovanji v tujino. Sina, uglednega odvetnika, naj bi imel tudi v Afriki.

Fritzl si v knjigi nadalje beli glavo z ugibanjem o razlogih, zakaj je soproga Rosemarie prekinila stike z njim. Razpisal se je tudi o aretaciji: "Bil sem povsem sam s svojimi mislimi. Nikogar nisem imel, ki bi se mu lahko zaupal."

Zase pravi, da je v Kremsu rangiran višje od ostalih zapornikov, a da se izogiba dvorišča, ker nekatere od njih srbijo pesti. Menda ima tudi kar nekaj oboževalk, ki mu pošiljajo pisma in mu v njih izpovedujejo svojo ljubezen.

Kakorkoli že, Fritzl upa, da bo zadnja leta svojega življenja preživel na svobodi. In to kar v Amstettnu.