Dobava orožja

Nemški leopardi prispeli v Ukrajino

S.R.
27. 3. 2023, 22.01
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 22.01
Deli članek:

V Ukrajino je v ponedeljek prispelo 18 glavnih bojnih tankov leopard 2A6, ki jih je Ukrajincem obljubila Nemčija.

Profimedia
Leopard 2A6 je glavni bojni tank nemške vojske.

Kot je znano, so nemške oblasti po več tednih in mesecih mencanja januarja vendarle potrdile, da bodo Ukrajini dobavili prve zahodne glavne bojne tanke. V Nemčiji so kljub nenehnim prošnjam ukrajinskih oblasti vse do takrat zavračali možnost dobave težkega, zlasti ofenzivnega orožja.

»Prepričan sem, da lahko na bojišču pustijo pomemben pečat,« je glede današnje vesti na Twitterju zapisal nemški obrambni minister Boris Pistorius. V Ukrajino je poleg nemških tankov prispelo tudi 40 nemških pehotnih bojnih vozil marder, še dve oklepni vozili za izvleko in popravila ter trije leopardi, ki jih je tja poslala Portugalska. Ukrajinski vojaki so se za uporabo leopardov in marderjev urili v Nemčiji. Dobavo je na novinarski konferenci v nizozemskem Rotterdamu potrdil tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je pojasnil še, da je Ukrajina poleg tankov prejela tudi strelivo in rezervne dele.

V Nemčiji medtem še vedno popravljajo starejše bojne tanke leopard 1A5, ki bodo prav tako končali na ukrajinskem bojišču. Prvih 25 tankov želijo zagotoviti do poletja, do konca leta pa naj bi se število povečalo na 80. Po navedbah nemškega obrambnega ministrstva naj bi nato v letu 2024 v Ukrajino poslali še najmanj sto leopardov 1A5.

V Ukrajino so medtem že prispeli tudi britanski bojni tanki Challenger ter tudi ameriška oklepna bojna vozila stryker in lahka oklepna kolesna vozila cougar.