Pravosodna reforma

Netanjahu "začasno" klonil pod pritiskom ulice

S.R./STA
27. 3. 2023, 20.06
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 20.13
Deli članek:

Izraelski protestniki, ki že več tednov protestirajo proti sprejetju sporne pravosodne reforme, si lahko oddahnejo vsaj do konca aprila. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč danes potrdil začasno ustavitev sprejemanja reforme.

Profimedia
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po večtedenskih množičnih protestih danes potrdil začasno ustavitev sprejemanja sporne pravosodne reforme

Netanjahu je v Jeruzalemu povedal, da ustavlja drugo in tretje branje zakona, ter vse pozval k odgovornemu ravnanju. Aktualno krizo je označil za grožnjo enotnosti in poudaril, da ne sme priti do izbruha državljanske vojne. V skladu s to odločitvijo bo izraelski parlament o reformi lahko najprej odločal šele konec aprila. Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je že pred tem danes napovedal preložitev sprejetja sporne reforme. Kot je dejal, sta se z Netanjahujem dogovorila, da glasovanje o reformi v knesetu preložita na konec julija.

Parlamentarni odbor za pravosodje je danes sicer potrdil predlog zakona o spremembi sestave odbora za izbor sodnikov, ki je osrednji del sporne pravosodne reforme. Cilj pravosodne reforme izraelske vlade, najbolj desne v zgodovini države, je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Obenem si želi vlada z njo tudi zagotoviti nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Po predhodnih navedbah medijev naj bi več ministrov napovedalo svoj odstop, če Netanjahu ustavi sprejemanje reforme. Začasni ustavitvi je med drugim do danes nasprotoval tudi Ben-Gvir, ki je vztrajal, da se vlada protestom ne sme ukloniti. V odzivu na premierjevo odločitev je konfederacija izraelskih sindikatov preklicala splošno stavko.