Rusko jedrsko orožje v Belorusiji

Putin večkrat grozi z uporabo jedrskega orožja, ne da bi to nameraval uresničiti

STA/Ž.K.
26. 3. 2023, 12.13
Posodobljeno: 26. 3. 2023, 12.19
Deli članek:

Ukrajina je danes kritizirala odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki namerava na ozemlju Belorusije namestiti taktično jedrsko orožje.

Profimedia
Rusko jedrsko orožje

"Kremelj je vzel Belorusijo za jedrskega talca," je na Twitterju zapisal sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov. Ob tem je opozoril, da namestitev jedrskega orožja predstavlja naslednji korak k notranji destabilizaciji Belorusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v Berlinu je odločitev ruskih oblasti naletela na številne kritike, češ da gre za nov poskus ruskega jedrskega ustrahovanja. "Primerjava, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin potegnil z namestitvijo jedrskega orožja članic Nata, je zavajajoča in z njo ni mogoče upravičiti napovedanega koraka Rusije," je v soboto sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Spomnilo je tudi, da se je Belorusija v več mednarodnih konvencijah zavezala, da na svojem ozemlju ne bo imela jedrskega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Vedant Patel medtem trdi, da ZDA trenutno ne vidijo znakov, da bi Rusija nameravala uporabiti svoje jedrsko orožje. "Prav tako ne vidimo nobenega razloga, da bi prilagodili svojo strateško jedrsko držo," je še dodal.

Ob tem je drugi tiskovni predstavnik State Departmenta pojasnil, da sta se Rusija in Belorusija o premiku jedrskega orožja pogovarjali že nekaj časa, saj sta o tem v preteklem letu podali več izjav, poroča CNN. Tudi po mnenju strokovnjakov ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW) namestitev jedrskega orožja v Belorusiji ne bi pomenila tveganja eskalacije v jedrsko vojno. "Rusija lahko s svojim jedrskim orožjem že zdaj doseže katero koli točko na Zemlji. Vendar je Putin akter, ki se izogiba tveganju in večkrat grozi z uporabo jedrskega orožja, ne da bi to nameraval uresničiti," piše v poročilu ISW.

Do odločitve o premiku tovrstnega orožja je sicer prišlo v soboto, ko je Vladimir Putin napovedal, da bo Rusija svoje taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije. Ob tem je dodal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku ruske invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako so se beloruski volivci na referendumu kmalu po izbruhu vojne odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.