Istra

Ženski s tremi otroki porušili na črno zgrajeno hišo

G.G.
24. 3. 2023, 17.26
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 17.28
Deli članek:

V Istri se nadaljuje rušenje nezakonito postavljenih hiš.

Bobo
Tako so v naselju Šikići porušil hišo, ki jo je na črno postavila družina Obić.

Danes so bagri »zagrizli« tudi v hišo med Ližnjanom in Puljem, ki naj bi bila zadnje zavetje Jasne Obić in njenih treh hčera. Obić se je pred dvema tednoma izpostavila v javnosti, ko je dejala, da je ta hiša njeno edino prebivališče, če ga izgubi, ji bodo socialne delavke vzele otroke. Za več hrvaških medijev je prisegala, da se je v to hišo preselila iz najemniškega stanovanja v Pulju, ki ga renovirajo. Ker sta z možem v procesu ločevanja, ji naj bi dodeli otroke prav na podlagi selitve v to večjo hišo.

Inšpekcija si je vzela dva tedna za preučitev dejanskega stanja. Ugotovili so, da je resnica Jasne Obić zelo selektivna, v njeni zgodbi pa je kar nekaj očitnih laži. Še vedno je prijavljena na naslovu v Pulju, z mestom pa ima sklenjeno dolgoročno najemniško pogodbo. Državno tožilstvo ji ni dodelilo skrbstva, ker bi se preselila v večjo hišo, takšni dokumenti ne obstajajo, kot tudi ne obstajajo dokumenti, ki bi kazali, da je bila hiša zakonito zgrajena.

Družina Obić je sicer od leta 1997 živela v stanovanju v Pulju od leta 1997. Tudi tam so bili vrsto let na črno, nato pa so se dogovorili z mestnimi oblasti za najem. Postopno pa so brez kakršnihkoli dovolj zgradili danes porušeno hišo med Ližnjanom in Puljem.

Po podatkih javne ustanove Natura Histrica je na območju hrvaške Istre okoli 50.000 nezakonito zgrajenih objektov. Od aprila 2019 so izdali za 1,4 milijona evrov kazni zaradi nezakonite gradnje, odstranili pa so skupno 130 objektov.