En mrtev, šest ranjenih

Napad iranskega drona na ameriško oporišče v Siriji

M. T. V./STA
24. 3. 2023, 07.26
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 07.47
Deli članek:

V napadu brezpilotnega letalnika na severovzhodu Sirije je umrl ameriški pogodbenik, pet pripadnikov ameriške vojske in še en pogodbenik pa so bili poškodovani, je v četrtek sporočil Pentagon.

Pixabay
Ameriško bazo v Siriji je napadel iranski dron.

Po navedbah Pentagona je "enosmerni" dron, za katerega menijo, da je iranskega porekla, zadel poslopje za vzdrževanje v ameriškem oporišču v Hasaki na severovzhodu Sirije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Obrambno ministrstvo ZDA je pozneje potrdilo, da so na provokacijo odgovorili s kontranapadi na tarče v Siriji, povezane z iransko revolucionarno gardo (IRGC). Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je sporočil, da so izvedli "napade iz zraka v odgovor na današnji napad kot tudi niz napadov proti koalicijskim silam v Siriji, ki so jih izvedle sile, povezane z IRGC".

Ameriška vojska je na ozemlju Sirije prisotna od leta 2015, ko se je skupaj z zaveznicami vključila v boj s skrajno sunitsko skupino Islamska država. V Siriji, kjer zadnjih 12 let poteka državljanska vojna, naj bi bilo še okoli 900 ameriških vojakov.

Svojo prisotnost tako ali drugače v Siriji ohranja tudi Iran, ki je ključen zaveznik vlade Bašarja al Asada v Damasku.