Pokojninska reforma

VIDEO: Francija v ognju, protesti preraščajo v nemire

M. T. V.
24. 3. 2023, 07.10
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 08.27
Deli članek:

Na ulicah protestniki zažigajo smeti in druge predmete, razbijajo izložbe, grozijo z nasiljem, policija je zato uporabila solzivec in aretirala več kot 80 ljudi.

Profimedia
V Parizu je gorelo na ulicah.

Zaradi nove pokojninske reforme, ki zvišuje upokojitveno starost na 64 let, v Franciji še vedno vre, vrstijo se protesti in stavke delavcev. Včeraj se je na ulicah zbralo več kot milijon ljudi, samo v Parizu več kot 110 tisoč. Zaprte so bile nekatere največje turistične atrakcije (na primer Eifflov stolp in palača Versailles), moten je železniški in letalski promet. Protestniki zažigajo smeti, ki ostajajo po mestih zaradi stavke smetarjev. Sicer načeloma mirni protesti so večkrat prerastli v nasilje, saj se po mestih podijo tudi zamaskirani uporniki, ki razbijajo izložbe in okna, uničujejo klopi in stole ter mečejo predmete v policiste.

Ti so bili zato v Parizu primorani uporabiti solzivec, eden od mož v modrem je bil ranjen, vroče je bilo tudi v Bordeauxu, kjer je nekdo zažgal mestno hišo, v Rouenu naj bi si v neredih ena od protestnic hudo poškodovala roko, izgredi so se vrstili tudi v Nantesu, Rennesu in Lorientu. Po državi so skupaj aretirali več kot 80 ljudi.

Kljub vztrajnim protestom pa francoski predsednik Emmanuel Macron ne popušča in pravi, da je bila ta reforma nujno potrebna za vzdržnost pokojninskega sistema. Vztrajnost napoveduje tudi ljudstvo. »Protesti imajo v Franciji močno zgodovino. Če se gospod Macroni ne more spomniti zgodovinske realnosti revolucij, ne vem, kaj dela tukaj,« je za BBC povedal eden od protestnikov v Nantesu.

Vrstijo se tudi prijave policijskega nasilja, saj so posebne policijske enote na protestih večkrat odgovorile s silo, ter opozorila, da je država le še korak od civilne vojne ali nove krvave revolucije.