Vojna v Ukrajini

V »izgubljenem« Bahmutu kmalu popoln preobrat in ukrajinska protiofenziva?

S.R.
23. 3. 2023, 12.25
Posodobljeno: 23. 3. 2023, 12.36
Deli članek:

Bahmut, oblegano mesto v ukrajinski regiji Doneck, ki so mu že zadnjih nekaj tedno »šteti dnevi,« kljub velikim naporom ruske vojske in plačancev paravojaške skupine Wagner, še vedno ni padel.

Profimedia
Ukrajinski vojak v prvi bojni liniji v Bahmutu.

Še več, v kraju se po navedbah poveljnika ukrajinskih kopenskih sil Oleksandra Sirskega obeta celo ukrajinska protiofenziva. Sirski je namreč danes dejal, da je ruski vojski v Bahmutu po štirih mesecih nenehnih napadov vendarle pošla sapa, Ukrajina pa da bo odvrnila s protiofenzivo, in to »kmalu.«

Profimedia
Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski.

Ukrajinsko poveljstvo je bilo v zadnjih tednih zaradi svoje odločitve, da se iz domnevno že »izgubljenega« Bahmuta njihova vojska ne bo umaknila, deležno številnih kritik nekaterih zahodnih vojaških analitikov, ki so menili, da je število žrtev, ki jih terja obramba tega obleganega mesta, preprosto preveliko. Ukrajinci so jim odgovarjali, da bi, če ne v Bahmutu, krvavi boji pač potekali na drugih območjih, kamor bi posledično Rusi premestili svoje sile. Bahmut je postal najdaljša in morda tudi najbolj krvava bitka v tej vojni, po navedbah Sirskega pa plačanci Wagner, ki so prisotni na tem območju, ob napadih »izgubljajo veliko moči in se izčrpavajo.« »Kmalu bomo to priložnost izkoristili, kot smo v preteklosti storili v bližini Kijeva, Harkova, Balakliji in Kupjansku,« je poudaril in ob tem naštel protiofenzive, ki jih je ukrajinska vojska izvedla v lanskem letu. Sirski je bil sicer eden od poveljnikov, ki so bili odgovorni za ukrajinsko strategijo v obrambi Kijeva na začetku ruske invazije in poznejši protiofenzivi.

Pred morebitno ukrajinsko protiofenzivo na območju Bahmuta je v zadnjih dnevih opozarjal tudi vedno bolj črnogled prvi mož skupine Wagner Jevgenij Prigožin. V ponedeljek je na ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja naslovil pismo, v katerem je od njega zahteval ukrepanje, saj da njegovim plačancem grozi, da jih bodo ukrajinske sile »odrezale« od preostanka ruske vojske, ki se bori na območju.