»Dogajajo se spremembe«

Xi Jinping Putinu: »Prosim, pazi nase, dragi prijatelj«

S.R.
22. 3. 2023, 09.16
Posodobljeno: 22. 3. 2023, 10.45
Deli članek:

Kitajski predsednik Xi Jinping se je ob spremljavi kitajske in ruske himne danes zjutraj še enkrat sprehodil mimo častne straže na moskovskem letališču Vnukovo, sedel na letalo ter odletel nazaj na Kitajsko.

Profimedia
Xi Jinping se je poslovil od Moskve.

Ko se je Jinping pripravljal na odhod, so v Kijevu in nekaterih drugi delih Ukrajine tulile sirene, ki opozarjajo pred zračnimi napad. Rusija je namreč ponoči nad Ukrajino znova poslala iranske tako imenovane »kamikaze« drone Shahed-136. Napad je na območju kijevske regije terjal tri življenja, eden od dronov naj bi namreč zadel »civilni objekt.« Ukrajinska vojska naj bi jih sicer 16 od 21 uspešno sestrelila.

Vzdolž prve frontne linije se medtem nadaljujejo spopadi, pri čemer so razmere še naprej najbolj dramatične na območju Bahmuta, ki pa še vedno ni padel. V zadnjih tednih je vse bolj napeto tudi na območju Avdiivke, ki se nahaja severno od mesta Donetsk v istoimenski regiji. Kraj se na prvi bojni liniji nahaja že vse od začetkov konflikta leta 2014, vsi napadi ruske vojske od začetka invazije pa so se izkazali za neuspešne. V zadnjem obdobju naj bi ruskim silam vendarle uspelo nekoliko napredovati, a kraja še niso uspele obkoliti. Britansko obrambno ministrstvo je sicer danes postreglo z novim dnevnim poročilom, v katerem so navedli, da po ocenah britanskih obveščevalnih služb ruskim napadom na območju Bahmuta nekoliko pohaja sapa. Možno je, da je »rusko obrambno ministrstvo nekatere enote premestilo v druge sektorje,« so dodali.

Profimedia
Xi Jinping in Putin na srečanju leta 2019 v Tadžikistanu.

Malo besed o Ukrajini

Xi Jinping in ruski predsednik Vladimir Putin sta se sicer med dvodnevnim obiskom dogovorila, da si bosta skupaj prizadevala za vzpostavitev novega svetovnega reda. Kar zadeva za Evropo najbolj pereče vprašanje, torej vojno v Ukrajini, je Jinping med obiskom skorajda ni omenil. Včeraj je sicer dejal, da je Kitajska v tem konfliktu nepristranska in da Peking podpira diplomatsko in mirno rešitev. »Vedno smo za mir in dialog,« je dodal. V zaključnih izjavah obeh voditeljev sicer ni bilo zaznati, da bi Jinpingov obisk glede tega vprašanja postregel s kakršno koli rešitvijo. Jinping na drugi strani hkrati vsaj javno ni nakazal, da bi Kitajska Rusiji v vojni nudila podporo. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je Putinu ob odhodu sicer dejal, da se »dogajajo spremembe, ki se niso zgodile zadnjih sto let. Ko smo skupaj, te spremembe poganjamo mi.« Putin se je z oceno strinjal, na kar mu je Jinping odgovoril: »Prosim, pazi nase, dragi prijatelj.«

Na včerajšnje dogajanje v Moskvi so se odzvali tudi v Beli hiši, kjer so ocenili, da Kitajska ne igra »nepristranske« vloge. Peking so še enkrat pozvali, naj pritisne na Rusijo, da ta svojo vojsko umakne z ukrajinskega ozemlja in s tem konča največji evropski konflikt od druge svetovne vojne. Kot smo že poročali, je Putin včeraj sicer pozdravil mirovni načrt, ki ga je Kitajska predstavila prejšnji mesec. Vidi ga kot osnovo za rešitev konflikta, »ko bosta Zahod in Kijev pripravljena.« Kijev in Zahod je obtožil, da načrt zavračata. Ukrajinske zahodne zaveznice na čelu z ZDA so sicer že večkrat ponovile, da kitajski mirovni načrt vidijo kot manever, s katerim se želi Putinu zagotoviti več časa, da ruska vojska ponovno zbere moči in utrdi svoje položaje na okupiranem območju. Poudarjajo tudi, da kitajski mirovni načrt, sestavljen iz 12 točk, ne vključuje nobenih podrobnosti o tem, kako leto dni trajajočo vojno dejansko končati.