Čisto blizu

Viktor Juščenko: Če Ukrajina ne bo ustavila Rusije, je na vrsti BiH

E. J.
21. 3. 2023, 08.33
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 08.39
Deli članek:

Če želi Evropa stabilnost, potem bi morala z Rusijo ravnati na enak način, kot je z nacistično Nemčijo, je prepričan Viktor Juščenko.

Profimedia
Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je podal grozljive napovedi, kako bi se vojna lahko razširila v našo soseščino.

"Če Ukrajina zdaj ne ustavi Rusije, ste vi naslednji. Gre za zločinski režim, s katerim se ni mogoče pogajati," je v pogovoru za časnik v Bosni in Hercegovini Fena dejal nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko.

Kriminalcem je treba soditi

»Popolnoma sem prepričan, da je treba ustanoviti sodišča, če želimo, da se takšne vojne nikoli več ne ponovijo. Treba jim je soditi, razumeti moramo, da so zločinci in da jim je treba soditi za njihove zločine. Putina je treba kaznovati. To je problem, ki ga mora rešiti ves svet. Iz te vojne moramo priti čisti in pregledati, kaj se je zgodilo, kje je bil izvor teme in kje vir svetlobe, tisti, ki so začeli to vojno, pa morajo končati za zapahi. " "Ne želimo izdati 15 milijonov Ukrajincev, ki so bili razseljeni zaradi te vojne," je dejal Juščenko.

Na vprašanje, če bi se lahko vrnil v čas, ko je bil predsednik, ali bi bilo mogoče, da če bi Ukrajina ohranila neko nevtralnost, torej bi bila bolj uravnotežena med vzhodom in zahodom, če bi to preprečilo vojno? Juščenko je spomnil na zgodovino Ukrajine v 20. stoletju.

"Ukrajinci so šestkrat razglasili neodvisnost. Vsakič smo ohranili nevtralnost in to je povzročilo, da so enkrat obdržali samostojnost dan in pol, drugič tri dni, tretjič šest mesecev, a to je najdlje, kar smo lahko ohraniti neodvisnost. To nas je naučila Rusija. To je naša zgodovina šele v 20. stoletju. Takoj, ko se odločimo razglasiti Ukrajinsko ljudsko republiko, kot smo to storili leta 1918, bo ruska vojska s svojimi generali začela korakati proti Ukrajini in nas brez milosti uničila. Ukrajina ima pravico do suverenosti in samoodločbe tako kot vaša država ali Latvijci, Latvijci, Poljaki in podobni". Nehajte poslušati Putinova predavanja o tem, zakaj se je vojna ustavila. Zavzemamo se za suverenost vseh držav, je še dodal, poroča Al Jazeera Bosne in Hercegovine.

Brez pogajanj

Kritiziral je idejo o začetku pogajanj z Rusijo. "V letih 1942 ali 1943 se nihče ni spomnil Hitlerju povedati, da se pogajajo. Mir je mogoče doseči na dva načina – ali si zmagovalec ali pa kapituliraš. Izberite," je dejal Juščenko. Spomnil je, da je Ukrajina pred 30 leti predala vse jedrsko orožje, da bi dosegla mir, zdaj pa se mora boriti proti ruski agresiji, ki je ni z ničemer izzvala. "Če se bo svet obrnil na Macronov način reševanja problemov, bo to konec civilizacije in zahodnega sveta, kot ga poznamo," je sklenil Juščenko.

e0f3c1b508ad7328c393f7cacdc2a0a1.jpeg

Zastrupljen z dioksinom

Bil je prvi predsednik Ukrajine po razpadu Sovjetske zveze, ki ni bil član komunistične partije. Bil je vodja ukrajinskega parlamenta in vodja stranke "Naša Ukrajina", znan pa je postal po svoji vlogi v oranžni revoluciji leta 2004. Juščenko je bil znan po svojem protiruskem stališču in poskusih krepitve ukrajinskega jezika in kulture. Med mandatom predsednika Ukrajine od 2005 do 2010 je poskušal reformirati državo, vzpostaviti vezi z EU in Natom ter se boriti proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Leta 2004 je Juščenko postal žrtev zastrupitve z dioksinom, zelo strupeno kemikalijo, ki je povzročila hude zdravstvene težave, vključno z brazgotinami na obrazu in izgubo vida na enem očesu. Juščenko je trdil, da je šlo pri zastrupitvi za poskus umora, ruske oblasti pa so za dejanje okrivile ukrajinsko varnostno službo. Kasnejše preiskave pa so pokazale, da so v zastrupitev vpletene ruske oblasti. Po nekaterih virih naj bi Juščenku med srečanjem z visokim ruskim uradnikom v hrano vbrizgali dioksin, zastrupili pa naj bi ga, ker naj bi bil nevaren ruskim interesom v Ukrajini. Poleg tega so nekateri ugibali, da je razlog za zastrupitev Juščenkova prozahodna politika in njegovo zavzemanje za večjo ukrajinsko suverenost in neodvisnost.

Profimedia
Leta 2004 je Juščenko postal žrtev zastrupitve z dioksinom, ki je povzročila hude zdravstvene težave, vključno z brazgotinami na obrazu in izgubo vida na enem očesu.