Ruske rakete Kalibr-KN

VIDEO: Eksplozije na Krimu: "Uničene so bile močne ruske rakete"

E. J.
21. 3. 2023, 07.15
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 07.39
Deli članek:

V eksploziji na severu priključenega Krima so bile uničene ruske rakete, ki so jih prevažali po železnici, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Twitter/Zajem zaslona
Ukrajina je potrdila, da je prišlo do eksplozij, ni pa konkretno povedala, ali je za napadom. Če bo potrjeno, bo to redek napad ukrajinske vojske na Krim, ki je bil priključen od leta 2014.

Ruski vodja mesta Džankoj je dejal, da so območje napadli brezpilotna letala. Ukrajina je potrdila, da je prišlo do eksplozij, ni pa konkretno povedala, ali je za napadom. Če bo napad potrdila, bo to redek napad ukrajinske vojske na Krim, ki je bil priključen od leta 2014. "Eksplozije nadaljujejo proces demilitarizacije Rusije in pripravljajo ukrajinski polotok Krim na deokupacijo," je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo, poroča hrvaški portal Index.

Uničene rakete Kalibr?

Iz Kijeva so sporočili, da so bile rakete namenjene ruski črnomorski floti. "Eksplozija v mestu Džankju na severu začasno zasedenega Krima je med prevozom po železnici uničila ruske rakete Kalibr-KN," so sporočili. Kalibr so rakete, ki so namenjene izstrelitvi z ladij ruske črnomorske flote in imajo operativni doseg več kot 2500 kilometrov na kopnem in 375 kilometrov na morju.

Rusi trdijo, da je zagorelo več poslopij

Ihor Ivin, administrator v Rusiji, je povedal, da so 33-letnega moškega odpeljali v bolnišnico, potem ko ga je poškodoval šrapnel iz sestreljenega drona. Poškodovanih vojaških ciljev ni omenil. Zagorelo je več poslopij, poškodovano je tudi električno omrežje, so navedli lokalni mediji. Ruska državna tiskovna agencija Tass je poročala o Ivinovih trditvah, da so zagorele hiša, šola in trgovina z živili. Ruski uradniki na Krimu so povedali, da je bilo mesto tarča napada z droni. Sergej Aksenov, guverner Krima, ki ga je imenovala Rusija, je dejal, da je bilo blizu Džankoja aktivirano protiletalsko orožje, vendar ni povedal, zakaj. "Padajoče ruševine so poškodovale eno osebo in poškodovale hišo in trgovino," je dejal Aksenov.

Oleg Kryuchkov, svetovalec Aksenova, je trdil, da so bili brezpilotni letalniki napolnjeni s šrapneli in so ciljali na civilne cilje. "Eden je padel v bližini tehnične šole, drugi pa v stanovanjskih naseljih," je dejal. Rusija je nazadnje obtožila Ukrajino, da je oktobra 2022 izvedla napad z brezpilotnimi letali na črnomorsko floto v krimskem pristaniškem mestu Sevastopol. Takrat naj bi bilo v napadu, ki je poškodoval vojaško ladjo, uporabljenih devet brezpilotnih letal. Ukrajina ni prevzela odgovornosti za napad.