Na mizi tudi mirovni načrt

Putin priznal, da je nekoliko zavisten Kitajski

S.R., G.G.
20. 3. 2023, 12.28
Posodobljeno: 20. 3. 2023, 20.22
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping sta sedla za mizo.

Profimedia
Prijateljski stisk roke, Xi Jinping in Vladimir Putin.

Xi Jinping je ob približno 13. uri po moskovskem času (11. uri po srednjeevropskem času) pristal na moskovskem mednarodnem letališču Vnukovo. Gre za prvi obisk kitajskega voditelja v Moskvi v zadnjih štirih letih in za Putinovo prvo srečanje s kakšnim od svetovnih voditeljev po tem, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu prejšnji teden izdalo nalog za njegovo prijetje. Xi Jinpinga je ob izstopu iz letala sprejel podpredsednik ruske vlade Dimitrij Černišenko, skupaj pa sta se nato sprehodila pred častno stražo, pred katero sta prisluhnila ruski in kitajski himni.

Profimedia
Xi Jinping na obisku v Moskvi.

Xi Jinping in Vladimir Putin sta v popoldanskih urah pričela z neformalnim pogovorom. Putin je pozdravil kitajski mirovni načrt za Ukrajino, o katerem bosta podrobneje govoril še jutri, ko bodo sledili uradni pogovori o strateškem sodelovanju in poglobitvi partnerstva med obema državam. Putin je polaskal Xiju, ko je omenil, da je Kitajska naredila izjemen skok v razvoju v zadnjih desetletjih. "Smo kar nekoliko zavistni," je v lahkotnejšem tonu dejal Putin, Xi pa se je oklenil strogo birokratske formulacije in dejal, da je Rusija pod Putinom naredila velik napredek, zato je prepričan, da ga bo ljudstvo podprlo tudi na naslednjih predsedniških volitvah. Pogovor je trajal dobre štiri ure, nato pa sta si voditelja privoščila večerjo.

Profimedia
Xi Jinping na obisku v Moskvi.

Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je Xi Jinping ob svojem prihodu dejal, da sta Kitajska in Rusija dobri sosedi in zanesljivi partnerici. Dodal je, da je Kitajska skupaj z Rusijo pripravljena obvarovati na mednarodnem pravu temelječ svetovni red. "Prepričan sem, da bo obisk ploden in bo dal nov zagon zdravemu in stabilnemu razvoju kitajsko-ruskih odnosov," je še dejal po poročanju STA. Po njegovih besedah je Kitajska pripravljena trdno stati ob strani Rusiji in se zavzemati za "pravi multilateralizem" in "multipolarnost v svetu", ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov.

Profimedia
V Moskvi živeči Kitajska pripravljeni na pozdrav kitajski delegaciji.

V Kijevu pa so medtem izrazili pričakovanje, da bo Jinping uporabil svoj vpliv, ki ga ima na ruskega predsednika, in si prizadeval, da preneha s to "agresivno vojno". Kot je potrdil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko, Ukrajina Jinpingov obisk v Moskvi pozorno spremlja. V Kijevu so še poudarili, da mora kakršno koli prizadevanje za mir vključevati popoln umik ruske vojske in upoštevanje ukrajinske suverenosti. "Pripravljeni smo na tesnejši dialog s Kitajsko, da bi v Ukrajini zagotovili mir v skladu z načeli Ustanovne listine Združenih narodov in zadnje resolucije, ki jo je glede tega vprašanja sprejela Generalna skupščina Združenih narodov," je še dejal Nikolenko.

Profimedia
Xi Jinping na obisku v Moskvi.