Zakintos

Zaradi nevarnosti plazov do nadaljnjega zaprli priljubljeno grško plažo

M.K./STA
19. 3. 2023, 15.11
Posodobljeno: 19. 3. 2023, 15.17
Deli članek:

Grško ministrstvo za turizem je ta teden sporočilo, da iz varnostnih razlogov zapira plažo Navagio na otoku Zakintos v Jonskem morju, ki velja za eno najpriljubljenejših v državi. Inšpekcija je namreč ugotovila, da na plaži, obkroženi s klifom, obstaja velika nevarnost zemeljskih plazov. Plaža bo tako zaprta tudi med letošnjo turistično sezono.

wikipedia
Gre za eno znanih plaž v Grčiji.

Po navedbah ministrstva je nevarnost zemeljskih plazov posledica erozije ob robu plaže, ki leži pod 200-metrskim klifom in je dostopna le s čolnom.

Leta 2018 je bilo v zemeljskem plazu na plaži, ko je s klifa zdrsnila ogromna skalna plošča, poškodovanih sedem ljudi, vključno z družino čeških turistov. 34-letno Čehinjo so takrat hospitalizirali zaradi zlomljenega vretenca, njen mož in dva otroka pa so utrpeli lažje poškodbe.

Plaža Navagio, katere ime pomeni brodolom oziroma razbitje ladje, velja za eno najpriljubljenejših plaž v Grčiji. Svoje ime je dobila po ostankih tovorne ladje, ki je tam doživela brodolom pred skoraj 40 leti. Plaža je prav zaradi klifa, ki jo obkroža, priljubljena tudi med ljubitelji ekstremnih športov.