Ukradle naj bi ga milice

VIDEO: Izgubljeni uran se je nahajal »samo pet kilometrov« od skladišča

S.R.
16. 3. 2023, 19.01
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 20.02
Deli članek:

V Libiji so našli izgubljeni naravni uran, so sporočile uporniške sile.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Da je v Libiji na eni od lokacij na območju, ki ni pod nadzorom libijske vlade, izginilo približno 2,5 tone naravnega urana, je včeraj države članice te organizacije obvestila Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA). Kot smo že poročali, so inšpektorji IAEA v torek vendarle uspeli izvesti inšpekcijo v zadevnem obratu, ki bi morala biti opravljena že lani, a so jo zaradi »varnostnih razmer v regiji« preložili. Na kraju so ugotovili, da se tam ne nahaja 10 sodov s približno 2,5 tone »naravnega urana v obliki koncentrata uranove rude,« kot bi se moralo v skladu s preteklo prijavo, kar po njihovih navedbah predstavlja »radiološko tveganje« in sproža pomisleke na področju jedrske varnosti.

Ni več razloga za alarm, če gre verjeti uporniškim silam, ki nadzirajo območje. General Haled al-Mahdžub, eden od poveljnikov v taboru uporniškega generala Halife Haftarja, je namreč sporočil, da so sode z uranom že našli približno 5 kilometrov od lokacije, kjer bi morali biti shranjeni na jugu Libije. Po njegovem mnenju so sode ukradle milice iz sosednjega Čada, ki so mislile, da je v njih orožje ali strelivo. Nekatere čadske milice naj bi sicer imele na jugu Libije oporišča.

Kot poroča britanski Guardian, naravnega urana ni mogoče uporabiti kot gorivo za jedrsko bombo, saj je najprej potrebna obogatitev urana. Iz vsake tone naravnega urana bi lahko sicer nekdo z ustrezno tehnologijo in znanjem proizvedel 5,6 kilogramov urana, primernega za uporabo v orožju.