Požig

Rusko vojaško sodišče 22-letnika poslalo v kazensko kolonijo

J.V.
16. 3. 2023, 15.30
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 16.02
Deli članek:

Mladi ključavničar je bil obtožen vandalizma iz političnega sovraštva, javnih pozivov k ekstremizmu in terorističnega napada, v katerem je bila povzročena velika gmotna škoda.

22-letnega Kirila Butilina
22-letni Kiril Butilin bo skupno 13 let za zapahi.

Rusko vojaško sodišče je 22-letnega Kirila Butilina zaradi požiga nabornega urada obsodilo na 13 let zapora, od tega bo moral 10 let prestati v kazenski koloniji najstrožjega režima. Butilin je naborni urad v okolici Moskve požgal 28. februarja lani. En teden pozneje, 8. marca, sta se na spletu pojavila posnetek požiga urada z molotovkami in manifest, v katerem 22-letnik oblastnikom sporoča, da jih lastno ljudstvo sovraži in da jih bo pokončalo.

Butilina so še isti dan prijeli na beloruski meji z Litvo in ga pridržalo na policijski postaji v kraju Lukhovitsy, od koder je 13. marca pobegnil. Na begu pa ni bil dolgo, končal je v sodnem priporu, 21. junija pa je bil dodan na seznam skrajnežev in teroristov. S požigom je poskušal uničiti arhiv z dosjeji nabornikov in tako preprečiti mobilizacijo. "Upam, da ne bom videl svojih sošolcev v ujetništvu ali na seznamu mrtvih," je dejal.

Butilin, zaposlen kot ključavničar, je bil obtožen vandalizma iz političnega sovraštva, javnih pozivov k ekstremizmu in terorističnega napada, v katerem je bila povzročena velika gmotna škoda. Kot rečeno je bil obsojen na 13 let zapora, od tega bo 10 let moral prestati v kazenski koloniji najstrožjega režima, prva tri leta pa v "navadnem" zaporu.