Credit Suisse

Po denarni injekciji rast delnic bolne švicarske banke

G.G./STA
16. 3. 2023, 09.07
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 09.43
Deli članek:

Da bi ublažili preplah na trgih, bo švicarska centralna banka banki Credit Suisse zagotovila skoraj 54 milijard dolarjev sredstev in tako okrepila njeno likvidnost po krepkem padcu delnic.

Profimedia
/

Credit Suisse je v sporočilu za javnost, zapisala, da bodo likvidnostna sredstva centralne banke v višini 50 milijard frankov (53,7 milijarde dolarjev) pripomogla k okrepitvi osrednje dejavnosti banke. Centralna banka bo sicer ob zagotovitvi likvidnosti odkupila tudi do tri milijarde frankov dolga banke. Credit Suisse bo tako prva večja globalna banka, ki jo bodo reševali po letu 2008.

"To kaže na odločno akcijo centralne banke, da okrepi Credit Suisse v času strateškega prestrukturiranja, ki bo vodilo v večjo vrednost za naše stranke in delničarje," je dejal izvršni direktor banke Ulrich Koerner, ki dodaja, "Moja ekipa in jaz smo odločeni, da gremo naprej v smeri, ki bo vodila v bolj enostavno in bolj osredotočeno banko, delujočo na podlagi potreb svojih strank."

Credit Suisse so v zadnjih letih pretresli številni škandali, tečaj delnice pa je strmoglavil v sredo, ko je večinski lastnik Savdska nacionalna banka zavrnil nadaljnje finančne injekcije v banko, če bi se te izkazale za potrebne.

Predsednik uprave Credit Suisse Axel Lehmann je sicer že v sredo miril trge, da banka ne potrebuje pomoči in da težave banke ne gre primerjati s propadom ameriških bank SVB in Signature.

V četrtek skok

Delnice so se v sredo med trgovanjem znižale za več kot 30 odstotkov in padle rekordno nizko, trgovalni dan pa končale 24,24 odstotka nižje pri 1,697 švicarskega franka. Po najavi pomoči jim je zjutraj cena zrasla najprej za 18 odstotkov, do 9. ure pa za 30 odstotkov v primerjavi z zaključkom v sredo. 

V Credit Suisse navajajo, da je banka še vedno kapitalsko trdna, depoziti strank pa so varni. Spomnili so na proces prestrukturiranja, ki teče, in dodali, da bo Credit Suisse čez dve leti drugačna banka - bolj stabilna in bolj osredotočena na Švico.