Požvižga se na službo

Izvoljenega japonskega vplivnika izločili iz parlamenta – ker se ni prikazal na niti eni seji

M. T. V.
16. 3. 2023, 07.22
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 07.29
Deli članek:

To je prvič v 72 letih, da je disciplinska komisija uvedla tak postopek, a Yoshikazu Higashitani od izvolitve julija lani niti en dan ni prišel v službo.

YouTube
GaaSyy

Julija lani je bil Yoshikazu Higashitani izvoljen v parlament. Gre za priljubljenega japonskega vplivnika, bolj znanega po imenu GaaSyy, ki na YouTubu razglablja o zvezdniških tračih. Lep podvig za influencerja – a očitno je njegovo 'prvo' delo bolj pomembno od sprejemanja odločitev za ves japonski narod. Yoshikazu se namreč niti enkrat ni prikazal v službo, udeležil se ni niti ene same seje.

Profimedia
V japonskem parlamentu so sneli njegovo ime.

Predsednik parlamenta ga je z osebnim pismom pozval, naj se obvezno udeleži seje 8. marca in se opraviči za svojo odsotnost prej, a je ignoriral tudi tega – menda je šel v Turčijo pomagat žrtvam potresa. Ker se torej ni pojavil niti na izrecno zahtevo, se je zbrala disciplinska komisija in prvič po 72 letih razsodila, da se razreši oziroma odpusti člana parlamenta.
Japonski mediji poročajo, da Yoshikazuja že nekaj časa sploh ni v državi, saj se boji, da bi ga ob vrnitvi aretirali – zaradi obrekovanja ga namreč toži več japonskih zvezdnikov.