Rusija zanika

Nad Črnim morjem trčila ruski lovec in ameriško brezpilotno letalo, slednje je strmoglavilo

S.R.
14. 3. 2023, 18.46
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 22.13
Deli članek:

Po navedbah ameriške vojske je nad Črnim morjem rusko lovsko letalo namerno trčilo v ameriško brezpilotno letalo, ki je strmoglavilo.

Profimedia
Ameriški brezpilotni letalnik MQ-9 Reaper.

Kot so pojasnili, je bilo brezpilotno letalo na rutinski misiji v »mednarodnem zračnem prostoru,« ko sta ga poskušala prestreči ruska lovca. Vse skupaj se je odvilo ob približno 19. uri. V Evropskem poveljstvu Združenih držav so medtem navedli, da je šlo za »nevarno in neprofesionalno« dejanje, zaradi katerega bi lahko strmoglavili oba zrakoplova. Dodali so, da bodo letala zaveznikov še naprej delovala na tem območju.

Zaenkrat še ni znano, kakšna je usoda letalnika, ki je padel v Črno morje. Predstavnik ameriških zračnih sil brigadni general Pat Ryder podrobnosti ni razkrival, je pa dejal, da zrakoplov ni v rokah Rusije. Ni sicer pojasnil, ali si ga Rusija poskuša prilastiti, kar bi si v Kremlju zagotovo želeli, saj gre za dragoceno in visokotehnološko brezpilotno letalo.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je v propeler ameriškega bojnega brezpilotnega letala MQ-9 Reaper trčil ruski lovec Su-27. Brezpilotno letalo je strmoglavilo v Črno morje. Že pred trčenjem naj bi ruski lovec v nevarnem manevru namerno zapeljal pred brezpilotno letalo in nanj odvrgel gorivo.

Na dogajanje se je že odzval tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby, ki je dejal, da samo dejanje, ko ruska letala nad Črnim morjem prestrezajo ameriške zrakoplove, ni neobičajno, a da današnji primer izstopa z vidika »nevarnosti in neprofesionalnosti.«

Kirby je še pojasnil, da je bil o incidentu že obveščen tudi ameriški predsednik Joe Biden ter da bo ameriško zunanje ministrstvo o zadevi »govorilo neposredno« z rusko stranjo. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ned Price je pozneje dejal, da bodo na zagovor poklicali ruskega veleposlanika v Washingtonu. Ameriški general Christopher Cavoli in vrhovni poveljnik zavezniških sil Nata v Evropi je dejal, da so o incidentu že obvestili zaveznike. 

Rusko obrambno ministrstvo v odzivu zanikalo, da bi prišlo do stika med zrakoplovoma. Po njihovih navedbah je ameriški brezpilotnik strmoglavil zaradi »ostrih manevrov.« »Ruski lovec ni uporabil orožja, ni prišel v stik z brezpilotnim letalom in se je varno vrnil na letališče.«