Ne bo umika

Ukrajinci vztrajajo, Bahmut bodo »še naprej branili,« spregovoril tudi Putin

S.R.
14. 3. 2023, 18.00
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 18.52
Deli članek:

Ne bo umika iz Bahmuta, saj je ključen za obrambo celotne vzhodne fronte, so danes skupaj z vrhovnim poveljstvom odločile ukrajinske oblasti.

Profimedia
Ukrajinsko topništvo v bližini kraja Soledar severno od Bahmuta.

Po skoraj osmih mesecih nenehnih napadov so ukrajinske sile v Bahmutu obkoljene s treh strani, a zaenkrat nič ne kaže, da bi se vojska umaknila na bolj ugodne obrambne položaje v zaledju mesta. Ruske sile so domnevno že zavzele večji del vzhodnega dela Bahmuta, ukrajinska vojska pa se je umaknila na levi breg reke Bahmutovka, ki teče skozi mesto. Rusi naj bi po zadnjih informacijah že poskušali z napadi čez reko, a zaenkrat ni znano, ali so pri tem tudi uspešni.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je z vrhovnim poveljstvom ukrajinskih oboroženih sil danes znova pretresal možnost oziroma smiselnost popolnega umika iz mesta. Kot so po srečanju sporočili iz urada ukrajinskega predsednika, so s poveljniki razpravljali o trenutni situaciji v mestu, v katerem zadnje mesece potekajo najhujši boji med obema stranema, obe vojski pa trpita velike izgube. Prišli so do skupnega stališča, da bodo Bahmut »še naprej branili.«

Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni je pojasnil, da je obramba Bahmuta »ključnega strateškega pomena« in »bistvena za stabilnost obrambe na celotni fronti.« Ob tem se je za moč in pogum zahvalil ukrajinskim vojakom.

Profimedia
V Bahmutu še vedno vztraja tudi nekaj tisoč civilistov.

Putin in Rusija v vlogi žrtve

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem danes spregovoril ob robu obiska tovarne za proizvodnjo letal v mestu Ulan-Ude v Burjatiji, ki se nahaja približno 4400 kilometrov vzhodno od Moskve. Dejal je, da je v Ukrajini na kocki »obstoj Rusije kot države.« Delavcem v tamkajšnji tovarni je pojasnil, da je Zahod odločen, da mora Rusija razpasti. »Zato za nas to ni geopolitična naloga, temveč gre za preživetje ruske suverenosti, kjer moramo ustvariti razmere za prihodnji razvoj države in za naše otroke.« Zahod je še obtožil, da Ukrajino uporablja kot orodje za vojno proti Rusiji, da bi ji prizadela »strateški poraz.«

Profimedia
Putin je danes nagovoril delavce v tovarni v mestu Ulan-Ude.

Putin se je dotaknil tudi sankcij Zahoda. Priznal je, da ga je ob uvedbi najhujših sankcij v zgodovini skrbelo za rusko gospodarstvo, a se je slednje izkazalo za močnejše od pričakovanj. »Za nekajkrat smo povečali gospodarsko suverenost. Kaj je naš sovražnik pričakoval? Da bomo propadli v dveh do treh tednih ali mesecu dni.« Dodal je, da je Zahod pričakoval, da se bodo tovarne ustavile, da bo finančni sistem propadel, da se bo povečala brezposelnost, ulice bodo zavzeli protestniki, Rusija pa bo propadla. »To se ni zgodilo,« je poudaril in nadaljeval, da so temelji ruske stabilnosti precej močnejši kot si je kdor koli predstavljal.

Poljaki znova obljubljajo letala

Kar zadeva Kijev, je Zelenski danes z vrhovnim poveljstvom razpravljal tudi o hitrosti in obsegu dobave orožja in opreme zahodnih partnerjev ter tudi tem, kako to orožje razporediti med vojake. Podrobnosti o teh pogovorih niso znane. Se pa Ukrajinci kot kaže v prihodnosti lahko nadejajo tudi prve pošiljke bojnih letal, a ne tistih, ki si jih v resnici želijo, torej letal zahodne izdelave. Poljski predsednik Mateusz Morawiecki je namreč danes naznanil, da bi lahko Poljska v Ukrajino že v naslednjih štirih do šestih tednih poslala lovska letala MiG. Po javno dostopnih podatkih ima poljsko vojaško letalstvo trenutno na razpolago nekaj več kot 20 bojnih letal MiG-29 sovjetske izdelave, poroča STA.