Padajo rekordi

FOTO: V Španiji že več kot 30 stopinj Celzija, polne plaže in prižgane klimatske naprave

S.R.
12. 3. 2023, 19.03
Posodobljeno: 6. 9. 2023, 07.08
Deli članek:

Čeprav se zima koledarsko še ni poslovila, so bile španske plaže zaradi visokih temperatur ta konec tedna že polne. V delih Španije so beležili temperaturne rekorde.

Profimedia
Benidorm v provinci Alicante.

V Španiji je v teh dneh morje na plaže privabilo na tisoče ljudi, ki so imeli ponekod že težave z iskanjem mesta za svojo brisačo. Sredi marca namreč tam že vladajo poletne razmere, na Majorki pa so že zabeležili prvo letošnjo tropsko noč, saj se v Palmi temperature od sobote do nedelje niso spustile pod 20 stopinj Celzija. Dnevne temperature so medtem v delih Španije že presegle 30 stopinj Celzija.

Profimedia
Na obali v Barceloni.

Spomnimo, na Majorki je denimo pred zgolj dvema tednoma vladal pravi snežni kaos, zdaj pa se domačini že pritožujejo nad vročino, nekateri pa naj bi v domovih že zagnali klimatske naprave. Kot so za lokalni časnik Ultima Hora pojasnili strokovnjaki, je zaradi temperatur precej otežen spanec. Vremenska postaja v Palmi je v soboto ob 14. uri izmerila temperaturo 27,3 stopinje Celzija, kar je rekordna temperatura v marcu odkar obstajajo meritve. Prejšnji rekord so zabeležili leta 1981, ko se je živo srebro marca ustavilo pri 26,6 stopinjah Celzija.

Profimedia
Benidorm v provinci Alicante.

Rekordi so padali tudi drugod po državi. V Castellonu severno od Valencie so v soboto zabeležili 30,8 stopinje Celzija, kar je za 0,6 stopinje več od prejšnjega rekorda. Nedelja je bila nekoliko bolj »sveža,« a so denimo v Murcii tudi danes beležili temperature do 30 stopinj Celzija.

Profimedia
Benidorm v provinci Alicante.

Profimedia
Plaža v Murcii.

Profimedia
Barcelona.

Profimedia
Barcelona.