Putinova Rusija

Šestošolka Maria zaradi risbe pristala v sirotišnici, oče pa v priporu

J.V.
8. 3. 2023, 16.50
Posodobljeno: 8. 3. 2023, 16.51
Deli članek:

Za "javna dejanja, katerih cilj je diskrediracija oboroženih sil Ruske federacije", je najstrožja zagrožena kazen 5 let zapora.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin ne trpi kritik na svoj račun.

Šestošolka Maria Moskaleva, ki je po aretaciji očeta Alekseja Moskaleva pristala v sirotišnici, ne sme z očetom komunicirati niti po telefonu. Očeta oblasti sumijo diskreditacije vojske, razlog za kazenski pregon pa je protivojna risba, ki jo je hčerka narisala v šoli, poroča portal ODV Info, projekt, namenjen političnim pregonom v Rusiji.

V začetku marca lets je sodišče v kraju Efremov Alekseja poslalo v hišni pripor, potem ko je njegova hčerka Maria aprila lani, dva meseca po pričetku vojne v Ukrajini, v šoli, pri likovnem pouku, narisala risbo s protivojnim sporočilom. Učitelj je zadevo prijavil ravnatelju, ravnetelj policiji in po šoli so kmalu paradirali FSB agenti, da bi se pogovorili s punčko.

Kot še poroča ODV Info, je od pričetka "posebne vojaške operacije" več kot 450 tisoč Rusov doletela obtožnica, ker so tako ali drugače izrazili nestrinjanje z morijo. Za "javna dejanja, katerih cilj je diskrediracija oboroženih sil Ruske federacije", je najstrožja zagrožena kazen 5 let zapora, člen pa je bil v kazenski zakonik uveden marca lani, hitro po začetku vojne.