Odzivi po svetu

Kitajska svari pred uporabo jedrskega orožja in poziva k mirovnim pogovorom

E.J./STA
24. 2. 2023, 07.20
Posodobljeno: 24. 2. 2023, 07.36
Deli članek:

Zunanje ministrstvo v Pekingu je dokument v 12 točkah predstavilo ob prvi obletnici vojne v Ukrajini.

Profimedia
Najvišji kitajski diplomat Wang Yi , ki se je v sredo v Moskvi sešel s Putinom in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Kitajska je danes predstavila načrt za politično rešitev konflikta v Ukrajini. V njem poziva Rusijo in Ukrajino, naj čim prej začneta mirovne pogovore, obenem pa svari pred uporabo jedrskega orožja, poročajo tuje tiskovne agencije. Zunanje ministrstvo v Pekingu je dokument v 12 točkah predstavilo ob prvi obletnici vojne v Ukrajini.

Dokument je nastal po obtožbah Zahoda, da Kitajska razmišlja o oboroževanju Rusije, kar je Peking zavrnil kot lažne informacije. "Vse strani bi morale podpreti Rusijo in Ukrajino pri delu v isti smeri in čim prejšnji ponovni vzpostavitvi neposrednega dialoga," piše v načrtu, ki so ga danes objavili na spletni strani zunanjega ministrstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je od začetka invazije v Ukrajini že večkrat zagrozil z jedrskim orožjem. Kitajska v dokumentu poudarja nasprotovanje ne le uporabi jedrskega orožja, temveč tudi grožnji z njegovo uporabo. Peking izpostavlja tudi nujnost zaščite civilnega prebivalstva. "Strani v spopadu bi morale dosledno spoštovati mednarodno humanitarno pravo in se izogibati napadom na civiliste ali civilne objekte," piše v dokumentu.

Odziv ZDA

ZDA so se na kitajski mirovni načrt odzvale kritično. Svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan je poudaril, da bi se vojna lahko končala jutri, če bi Rusija prenehala napadati Ukrajino in umaknila svoje sile. Kot je še dejal za ameriško televizijsko mrežo CNN, je Rusija to vojno že izgubila. "Cilji Rusije v tej vojni so bili izbrisati Ukrajino z zemljevida in jo vključiti v Rusijo. To jim ni uspelo in jim ne more uspeti," je dejal.

Kitajska si prizadeva, da bi bila v konfliktu nevtralna, obenem pa ohranja tesne vezi s strateško zaveznico Rusijo. Najvišji kitajski diplomat Wang Yi se je v sredo v Moskvi sešel s Putinom in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Po obisku je Moskva sporočila, da je Peking predstavil svoja stališča o pristopih k politični rešitvi spora. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek dejal, da kitajskega mirovnega načrta še ni videl. Ocenil je, da je na splošno zelo dobro, da se je Kitajska začela pogovarjati o Ukrajini.