Parada

Kim Jong-un jih toliko kot včeraj doslej še ni pokazal

S.R./STA
9. 2. 2023, 09.25
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 09.47
Deli članek:

Med rekordnim številom medcelinskih balističnih raket, ki so jih v Severni Koreji včeraj predstavili na vojaški paradi, se je znašla taka na trdo gorivo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Severni Koreji so včeraj z vojaško parado obeležili 75. obletnico ustanovitve oboroženih sil. Slovesnosti, ki je potekala na osrednjem trgu Kima Il-sunga v Pjongjangu, se je skupaj s svojo ženo in hčerko udeležil severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Med parado je severnokorejska vojska predstavila najmanj deset medcelinskih balističnih raket hwasong-17 in vozila, zasnovana za prevoz medcelinske rakete na trdo gorivo.

Severna Koreja ob pomembnih praznikih in dogodkih redno prireja vojaške parade, številni strokovnjaki pa jih pozorno spremljajo, saj iščejo namige o napredku tamkajšnjega režima pri razvoju prepovedanega orožja. "Na paradi so razstavili več balističnih raket kot kdaj koli prej, kar je v skladu z dolgoletnimi smernicami severnokorejskega režima o množični proizvodnji jedrskega arzenala," je povedal ameriški obrambni analitik Ankit Panda. Ob tem je dodal, da je Severna Koreja zdaj dokazala, da njene jedrske zmogljivosti še zdaleč niso neznatne.

Nekateri drugi strokovnjaki, kot je profesor na univerzi Ewha v Seulu Leif-Eric Easley, pa opozarjajo, da želi Pjongjang z vojaško parado poslati jasno sporočilo. "Severna Koreja se želi razglasiti za polnopravno jedrsko silo," je dodal Easley.

Pjongjang je lani spremenil svojo zakonodajo o jedrskem orožju in se že razglasil za "nepovratno jedrsko silo". Kljub mednarodnim sankcijam je Severna Koreja lani izvedla tudi rekordno število preizkusov orožja. V luči tega sta Južna Koreja in ZDA prejšnji teden izvedli skupne letalske vojaške vaje s strateškimi bombniki in ameriški lovci, opremljenimi s tehnologijo stealth.