Slovo

Hrvaška zavita v žalost: Umrl legendarni trener Ćiro Blažević

R.T.
8. 2. 2023, 08.20
Posodobljeno: 8. 2. 2023, 08.52
Deli članek:

V Zagrebu je v 88. letu starosti umrl legendarni nogometni trener Ćiro Blažević.

Profimedia
Ćiro Blažević

Miroslav »Ćiro« Blažević, ki so ga hrvaški mediji označili za "trenerja vseh trenerjev," je dva dneva pred svojim 88. rojstnim dnevom umrl po dolgotrajni in zahrbtni bolezni. Raka so pri njem prvič odkrili leta 2011. Dvakrat je uspešno prestal zdravljenje, a se je bolezen vrnila še tretjič.

Blažević je bil avtor enega največjih uspehov hrvaške nogometne reprezentance in hrvaškega športa nasploh. Hrvaški nogometaši so na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1998 po njegovo taktirko osvojili bron. 

Blažević je bil leta 1935 rojen v Travniku v Bosni in Hercegovini oziroma takratni Kraljevini Jugoslaviji. Kot igralec je večji del kariere igral v jugoslovanski ligi za klube Dinamo Zagreb, FK Sarajevo, Rijeka in Hajduk Split, tri leta pa je preživel tudi v švicarskem Sionu, kjer je brcal za lokalni klub. Sledila je dolgotrajna trenerka kariera, kjer je med drugim vodil švicarsko, hrvaško, iransko in bosansko-hercegovsko reprezentanco. Sedel je tudi za trenerskim krmilom v več klubih, predvsem na Hrvaškem in v Švici. Leta 2003 je treniral tudi Muro iz Murske Sobote, tri leta pa je preživel tudi na Kitajskem.

Svojo kariero, v kateri je vodil skoraj 30 klubov in reprezentanc, je v sezoni 2014/2015 sklenil na klopi Zadra, poroča STA.