Sovražni govor

Zdravniška zbornica ovadila deseterico, ki je na spletu pozivala k linču

J.V./STA
7. 2. 2023, 17.35
Posodobljeno: 7. 2. 2023, 17.36
Deli članek:

Zdravniške organizacije tudi želijo, da bi zakon zdravnike obravnaval kot uradne osebe.

Primož Lavre
Predsednica zdravniške zbornice, infektologinja Bojana Beović.

Zdravniška zbornica Slovenije je na predlog skupine Mladi zdravniki Slovenije vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki so na družbenih omrežjih širili sovražni govor, usmerjen zoper zaposlene v zdravstvu, je dejala predsednica zbornice Bojana Beović. Zdravniške organizacije želijo, da bi zakon zdravnike obravnaval kot uradne osebe.

Zdravniške organizacije zakonodajalca namreč pozivajo k dopolnitvam dveh zakonov, med drugim zakona o javnem redu in miru, ki da naj zdravnika med izvajanjem zdravstvene obravnave obravnava smiselno enako kot uradno osebo pri uradnem poslovanju.

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Janez Zemljič je na današnji novinarski konferenci dodal, da od ministrstva za zdravje pričakuje aktivno kampanjo z jumbo plakati, ki bo opozarjala, da zdravniki niso krivi za slabo stanje v zdravstvu in njegove sistemske napake. Nasilje Zemljič razume kot obrnjeno proti sistemu, a ker je tega težko napasti, tarča nasilja postanejo posamezni zdravniki.

Pozivom sta se pridružila še Slovensko zdravniško društvo in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.