Tudi za Kijevom

Brniško letališče na zadnjem mestu med evropskimi prestolnicami

R.T.
6. 2. 2023, 21.23
Posodobljeno: 6. 2. 2023, 22.20
Deli članek:

Po pogubi slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways in covidnim obdobju je brniško letališče leta 2022 zdrsnilo na zadnje mesto po številu potnikov v konkurenci evropskih prestolnic.

Bobo
Potniški terminal na brniškem letališču.

V lanskem letu je Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana sprejelo 970.156 potnikov, kar ga po podatkih i evropske podružnica združenja letališč Airports Council International (ACI Europe) uvršča na 159. mesto med evropskimi letališči. Pred brniških letališčem so vse evropske prestolnice, celo letališče Borispil v Kijevu, ki je sredi vojne. Pred Ljubljano je tudi Minsk v Belorusiji, ki je deležna krepkih sankcij mednarodne skupnosti, in Kišinjev v Moldaviji, čeprav je bilo tam letališče za en mesec zaprto.

Nemški upravljalec letališč Fraport, ki med drugim upravlja tudi brniško letališče za leto 2023 načrtuje porast prometa. Predvidevajo, da bo na brniški pisti pristalo ali odletelo 1,2 milijona potnikov, k čemur naj bi prispevali tudi novi »poletni« liniji družbe Finnair do Helsinkov in družbe Aegean do Aten. Predpandemske številke pa naj bi bile dosežene šele leta 2026. 

V lanskem letu je bilo tudi nekaj pogovorov o vzpostavitvi novih linij med vlado in predstavniki nizkocenovnikov easyJet, Ryanair in Wizz Air, toda do dogovora ni prišlo.