FOTO in VIDEO

Opustošeno območje stresel nov potres magnitude 7,5, število smrtnih žrtev že preseglo 2300

S.R.
6. 2. 2023, 11.51
Posodobljeno: 6. 2. 2023, 17.02
Deli članek:

Zadnji podatki o smrtnih žrtvah silovitega potresa, ki je ob zori udaril nedaleč od turškega mesta Gaziantep približno 40 kilometrov od sirske meje, kažejo, da je terjal več kot 2300 življenj, z območja pa že poročajo o novem silovitem potresu.

Profimedia
14-nadstropna stanovanjska stavba v turškem mestu Adana se je zrušila kot hišica iz kart.

Jugovzhod Turčije je dopoldne stresel nov potres, ki je imel po podatkih Evropskega sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) magnitudo 7,5, poroča STA. ESMC je sprva poročal o potresu magnitude 7,7, a je to oceno pozneje znižal na 7,5. O magnitudi 7,5 poroča tudi ameriški geološki zavod (USGS). Žarišče je bilo v provinci Kahramanmaras, in sicer na območju, ki je od žarišča nočnega potresa magnitude 7,8 oddaljeno le nekaj deset kilometrov

Profimedia
Posledice potresa v Turčiji.

Tako v Turčiji kot Siriji je porušenih veliko število zgradb. Po zadnjih podatkih je skupno število žrtev v obeh državah že preseglo 2300. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, je dejal, da je samo v Turčiji umrlo 912 ljudi, še 5383 pa jih je ranjenih, pri čemer je zaenkrat še ne mogoče oceniti, kje se bo številka na koncu ustavila. Turške oblasti so število smrtnih žrtev pozneje povišale na 1014, a tudi to še zdaleč ni zadnja številka.

Z območja še vedno poročajo o popotresnih sunkih. Glavnemu potresu, ki so ga čutili prebivalci vse do Egipta in Cipra, je sledilo kar 77 popotresnih sunkov z magnitudami med 3,3 in 6,7.

Profimedia
Posledice potresa v Turčiji.

Kar zadeva Sirijo, je na območju, ki je pod nadzorom vladnih sil, umrlo več kot 470 ljudi. Največ škode je v mestih Aleppo, Hama, Latakia in Tartus. Še najmanj 221 ljudi je umrlo na območjih, ki so pod nadzoru upornikov, po so sporočili iz sirske civilne organizacije Bele čelade. Skupno število mrtvih v Siriji se je nato malo po 14. uri povzpelo na 783. Številni so še vedno ujeti v ruševinah, tako bo število smrtnih žrtev bržkone še naraslo. Je pa na spletu zaokrožil posnetek iz sirskega mesta Azaz, kjer so reševalci izpod ruševin uspeli rešiti malčka, ki je sicer poškodovan, a je potres preživel. V močno poškodovanem Aleppu, mestu, ki polno brazgotin in tudi odprtih ran iz sirske državljanske vojne, se je nekaj zgradb zrušilo več ur po potresu. "Bilo je kot apokalipsa," je za tiskovno agencijo Reuters dejal Sirec Abdul Salam al Mahmoud.

V potresu se je zrušilo najmanj 2800 zgradb, kar pomeni, da je brez strehe nad glavo ostalo več tisoč ljudi. Reševanje bodo na nekaterih območjih v naslednjih dnevih ovirale slabe vremenske razmere. Na območju žarišča potresa pričakujejo deževje, pri čemer se bodo temperature ponoči spustile pod ničlo. Zapadlo naj bi tudi nekaj snega, močnejše sneženje pa pričakujejo predvsem nekoliko severneje. Na gorskih območjih se temperature predvidoma tudi podnevi ne bodo dvignile na ničlo, zato napovedujejo tudi med 50 do 100 centimetri snega.

Profimedia
Posledice potresa v Turčiji.

Iz EU v Turčijo več kot deset reševalnih ekip

Iz Evropske komisije so medtem sporočili, da so v Turčijo že poslali več kot deset ekip za iskanje in reševanje v mestih. Po poročanju tiskovne agencije Reuters gre za ekipe iz Bolgarije, Hrvaške, Češke, Francije, Grčije, Madžarske, Malte, Nizozemske, Poljske in Romunije. Reševalne ekipe so ponudile tud iItalija, Španija in Slovaška. V EU so po lastnih besedah pripravljeni pomagati tudi Siriji, a iz države še niso prejeli nobene prošnje, na podlagi katere bi lahko sprožili mehanizem Unije na področju civilne zaščite, ki koordinira pomoč EU in evropskih držav.

Na klic na pomoč turškega in sirijskega društva Rdečega polmeseca so se v sklopu programa Neighbours Help First odzvali tudi pri Rdečem križu Slovenije. "S pozivom na pomoč pa se obračamo tudi na prebivalstvo Slovenije, ki se je že tolikokrat doslej imenitno izkazalo v primeru tovrstnih nesreč in katastrof. Zbrana denarna sredstva bomo obema združenjema Rdečega polmeseca nakazali za izvajanje humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu in obnovi uničenih oz. porušenih prebivališč," so zapisali v izjavi za javnost. Humanitarne prispevke že zbirajo na svojem računu.

Pomoč je možna tudi preko Slovenske karitas. Kot so zapisali, bodo vsa zbrana sredstva posredovana Karitas v Turčiji in Siriji. Sodelavci obeh Karitas se na terenu že pripravljajo na odziv in prosijo za solidarnost. "Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce, še posebej v Siriji, ki nosi posledice vojne," so zapisali. Dodali so še, da bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in za psihosocialno pomoč, pozneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin.