24. februarja

Rusija naj bi ob prvi obletnici vojne v Ukrajini načrtovala obsežen napad

M. T. V.
2. 2. 2023, 07.57
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 08.51
Deli članek:

Ukrajinski obrambni minister trdi, da je Rusija že mobilizirala več kot 500 tisoč vojakov, zato Ukrajina nujno potrebuje več orožja.

Profimedia
Volodimir Zelenski

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov Zahod opozarja, da naj bi Rusija ob prvi obletnici vojne v Ukrajini, to je 24. februarja, načrtovala nove zelo obsežne napade. Za francoske medije je dejal, da je Rusija jeseni s splošno mobilizacijo uradno angažirala 300 tisoč vojakov, a številke uniformirancev na mejah sporočajo, da jih je v resnici veliko več, verjetno več kot 500 tisoč. »Ne podcenjujemo našega sovražnika. Po naših informacijah je vojakov veliko več kot so uradno naznanili,« je dejal Reznikov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je včeraj zvečer dejal, da je Putin na vzhodu regije Donetsk že okrepil svoje napade. »Njihove ofenzive so se zagotovo okrepile, razmere postajajo vse težje.«

Pričakujejo, da bodo napade skoncentrirali na dveh območjih, poleg že omenjenega še na jugu države. »Ker Rusija obožuje simbolizem, predvidevamo, da bodo poskusili nekaj doseči okoli 24. februarja.«
Rusi menda tudi preseljujejo prebivalce v bližini obrambnih črt, da ti ne bi Ukrajini poročali o ruskih premikih. »Opažamo povečane premike ruskih čet v regiji Lugansk, zagotovo se v februarju nekaj pripravlja na vzhodni fronti,« je potrdil guverner regije Sergej Haidai.

Reznikov se trenutno mudi v Franciji, kjer se je srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom glede nakupa radarjev zračne obrambe, Zahod pa je pozval, naj Ukrajini pomaga tudi z bojnimi letali F-16. »Tudi mi se moramo čim prej pripraviti, zato potrebujemo orožje, da bomo lahko zaustavili sovražnika,« je dejal Reznikov. »Edini način, da zaustavimo ruski terorizem, je, da jih premagamo. S tanki. Z bojnimi letali. Z raketami dolgega dosega,« pa dodaja Zelenski.