Izlet v Zimbabve

VIDEO: Lukašenka ob pristanku na "zgodovinskem obisku" častili kot božanstvo

J.V.
30. 1. 2023, 20.15
Deli članek:

Veličasten sprejem beloruskega predsednika v Zimbabveju. Namen obiska je utrditi gospodarske in politične vezi med državama, ki sta tesni zaveznici Rusije.

Twitter
Dva mogotca, samodržca.

Belorski predsednik Aleksander Lukašenko je danes v Zimbabveju doživel veličasten sprejem, primerjiv s tistim Argenticev ob vrnitvi v domovino ob osvojitvi naslova svetovnega nogometnega prvaka.

Predsednik Zimbabveja Emmerson Mnangagwa in na stotine njegovih privržencev so Lukašenka sprejeli na osrednjem Letališču Robert Gabriel Mugabe v prestolnici Harare. Voditelja nista govorila z novinarji.

Namen obiska je po navedbah zimbabvejskega ministrstva za zunanje zadeve okrepiti "močno sodelovanje na področju politike, gospodarstva, rudarstva, kmetijstva in obvladovanja tveganja nesreč" med državama.

Spomnimo: Belorusija je Zimbabveju zagotovila kmetijsko opremo, kot so traktorji, kombajni in tovornjaki, v okviru posla, vrednega več deset milijonov dolarjev, po obisku Mnangagwe v beloruski prestolnici Minsk leta 2019.

V Zimbabveju, ki je tesen zaveznik Moskve že desetletja, niso želeli obsoditi dejanj ruskega predsednika Vladimirja Putina ob invaziji na Ukrajino. Mnangagwa je namesto tega obljubil nevtralnost.

Mnangagwa in Lukašenko sta bila večkrat obtožena s strani opozicijskih tekmecev in Zahoda, da uporabljata podobne avtoritativne in represivne metode, da bi zadušila nestrinanja in se za vsako ceno obdržala na oblasti v svojih državah.