Val ogorčenja po tragediji

Izčrpana mama po 17-urnem porodu med dojenjem zaspala, dete se je zadušilo

S.R.
26. 1. 2023, 09.41
Posodobljeno: 26. 1. 2023, 09.44
Deli članek:

Ogorčenje po tragični smrti novorojenčka v Italiji ne pojenja. Ravno obratno, vprašanje razmer v italijanskih porodnišnicah postaja vse bolj pereče.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Polemika se je razvila po tragediji, ki se je 8. januarja zgodila v porodnišnici v rimski bolnišnici Sandro Pertini. Preiskava dogodka je sicer še v teku, končni rezultati obdukcije pa naj bi bili znani v roku dveh mesecev, a vse kaže na to, da je novorojenček, ki se je rodil tri dni prezgodaj, umrl zaradi zadušitve, ko je nanj legla mama. 30-letnica, ki je bila po 17-urnem porodu povsem izčrpana, je namreč med dojenjem zaspala.

V skladu s predpisi bi moralo zdravstveno osebje zagotoviti, da se novorojenčka po dojenju vrne v posteljico, a se to ni zgodilo, mama je bila kot kaže prepuščena sama sebi. Preiskovalci tako preiskujejo tudi ravnanje zdravstvenega osebja, saj so se pojavile obtožbe o malomarnosti. V oči bode tudi podatek, da naj bi bolnica na sosednji postelji opazila nevarnost in poklicala pomoč, a je dete umrlo še preden je v sobo prispel prvi član osebja. Spregovoril je tudi otrokov oče, ki je dejal, da je njegova izčrpana partnerka osebje prosila, naj otroka odnesejo v posteljico, da bi si lahko za nekaj ur odpočila, a naj bi to zavrnili.

Po dogodku se je javno izpostavilo več žensk, mamic, ki so spregovorile o svojih izkušanjah v italijanskih porodnišnicah, kjer da so bile po porodu prepuščene same sebi. Sindikati v zdravstvu so na drugi strani osebju stopili v bran. Po njihovih navedbah se soočajo z izjemno kadrovsko krizo, ki jo je pandemija novega koronavirusa še poglobila. Pristojni v bolnišnici so že dejali, da v preiskavi v celoti sodelujejo. So pa zanikali obtožbe, da je obravnava porodnic neustrezna. Prav tako so navedli, da se v tem oddelku ne srečujejo s pomanjkanjem osebja.