Pripravljen je pričati

Aretirali nekdanjega Wagnerjevega plačanca, ki je prebegnil

J.P.
24. 1. 2023, 07.31
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 10.14
Deli članek:

Rus, ki je do nedavnega bil v varni hiši, je zdaj v priporu na območju Osla.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Andrej Medvedjev je nekdanji plačanec zloglasne ruske vojaške skupine Wagner, ki se je ta mesec zatekel na Norveško in tam zaprosil za azil. Rusa so tam zdaj v skladu z zakonom o priseljevanju aretirali.

Kot je sporočil njegov odvetnik Brynjulf Risnes, je 26-letnik v priporu nekje na območju Osla. Medvedjev, ki je z ruskega severa na Norveško prišel pred dvema tednoma, naj bi bil prvi plačanec skupine Wagner, ki je prebegnil na Zahod.

Skupina Wagner, ki naj bi imela tesne vezi s Kremljem, je sodelovala v številnih ruskih operacijah. Po nekaterih ocenah naj bi njeni pripadniki tvorili 10 odstotkov vseh ruskih sil v Ukrajini.

Do aretacije je Medvedjev bil v varni hiši, zdaj pa bo še bolje varovan. Norveška policija ga zaenkrat še vedno obravnava kot pričo.

Deportacija?

Medvedjev trdi, da je bil v Ukrajini priča več vojnim zločinom, tudi usmrčevanju dezerterjev. Nakazal je tudi, da je pripravljen pričati proti višje kotirajočim pripadnikom omenjene skupine.

Ruska izobčena spletna stran Gulagu.net sicer poroča, da je nekdanji poveljnik Medvedjev pobegnil, potem ko je izvedel, da mu bodo pogodbo podaljšali za nedoločen čas, svoje pa naj bi naredila tudi grozote, ki jim je bil priča. Poročala pa je tudi, da naj bi ga deportirali z Norveške. Tamkajšnje oblasti sicer niso potrdile, se mu pa v primeru vrnitve v Rusijo ne bi pisalo nič dobrega.

Njegov odvetnik pa je to kratko malo zanikal, čeprav dopušča možnost, da je prišlo do nesporazuma med Medvedjevim in norveško policijo.