Obisk v Južni Afriki

Lavrov znova obtožil Zahod uničevanja "vsega ruskega, od jezika do kulture"

J.V./STA
23. 1. 2023, 16.40
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 17.45
Deli članek:

"Ko govorimo o tem, kaj se dogaja v Ukrajini, govorimo o tem, da to ni več hibridna vojna, ampak skoraj prava," je na obisku v Južni Afriki poudaril ruski zunanji minister.

Profimedia
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil danes ponovno oster do Zahoda. Kot je dejal, Zahod ni več v hibridni vojni z Rusijo, ampak dejansko v pravi vojni. Lavrov je to izrekel med obiskom v Južni Afriki, ki velja za tradicionalno rusko zaveznico na črni celini, s katero si Rusija v luči vojne v Ukrajini prizadeva še okrepiti vezi.

"Ko govorimo o tem, kaj se dogaja v Ukrajini, govorimo o tem, da to ni več hibridna vojna, ampak skoraj prava," je dejal Lavrov na novinarski konferenci z južnoafriško zunanjo ministrico Naledi Pandor v Pretorii. Ob tem je ponovil obtožbe, da Zahod že dolgo pripravlja vojno proti Rusiji v Ukrajini in poskuša uničiti vse, kar je rusko, od jezika do kulture.

Lavrov je bil kritičen do Zahoda, ki je Ukrajini poslal orožje v milijardni vrednosti. Kot je dejal, je Rusija že večkrat ponovila, da je odprta za mirovne pogovore, a da jih Ukrajina zavrača. Opozoril je, da dlje ko bo konflikt trajal, težje bo doseči rešitev.

Južna Afrika, ki je skupaj z Rusijo, Kitajsko, Indijo in Brazilijo del skupine gospodarstev v vzponu (Brics), je do vojne v Ukrajini zavzela nevtralno stališče in se je lani vzdržala glasovanja o resoluciji Združenih narodov o obsodbi konflikta v Ukrajini. Kljub temu je država ena najpomembnejših zaveznic Rusije v Afriki in ima tradicionalno tesne vezi z Moskvo, tudi zato, ker je takratna Sovjetska zveza podpirala boj proti apartheidu.

Profimedia
Ruska delegacija na obisku v Južni Afriki.

Južna Afrika načrtuje tudi skupne vojaške vaje z rusko in kitajsko mornarico ob pristaniškem mestu Durban v drugi polovici februarja. Pomorske vaje sovpadajo z obletnico začetka ruske agresije proti Ukrajini 24. februarja. Južnoafriška zunanja ministrica Pandor je danes zavrnila kritike rekoč, da gre pri teh vajah "s prijatelji" za "naraven potek odnosov".

Obisk Lavrova v Južni Afriki je del priprav na rusko-afriški vrh, predviden za julij. Od sredine lanskega leta je Lavrov že obiskal Egipt, DR Kongo, Ugando in Etiopijo. Ti obiski kažejo tudi na to, da Moskva tekmuje za vpliv v Afriki s Kitajsko in ZDA. Prejšnji teden je namreč novi kitajski zunanji minister Qin Gang opravil prvo potovanje v Afriko, ameriška finančna ministrica Janet Yellen pa se mudi na turneji po Senegalu, Zambiji in Južni Afriki.