ukrepi

Japonska nad padanje rojstev

J.P./STA
23. 1. 2023, 13.28
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 13.31
Deli članek:

Deželi vzhajajočega sonca se obeta ustanovitev nove vladne agencije.

Profimedia
Japonski premier Fumio Kishida

Japonski premier Fumio Kishida je danes v nagovoru poslancem ob začetku novega zasedanja parlamenta napovedal nujne ukrepe za rešitev upadanja rojstev v državi, ki se sooča s hitrim staranjem prebivalstva. Opozoril je, da nizka stopnja rodnosti in staranje prebivalstva predstavljata veliko tveganje za družbo.

Število rojstev na Japonskem je lani padlo pod 800.000. "Japonska je na robu tega, ali lahko še naprej delujemo kot družba," je dejal.

"Osredotočanje pozornosti na politiko v zvezi z otroki in vzgojo otrok je vprašanje, ki ne more čakati in ga ni mogoče odložiti," je poudaril konservativni premier.

Njegova politika, vključno z ustanovitvijo nove agencije za otroke in družine, je namenjena podpori staršev in zagotavljanju "vzdržnosti" tretjega največjega gospodarstva na svetu, je povedal. Ob tem je dodal, da si želi, da bi vlada podvojila svojo porabo za programe, povezane z otroki.

Takoj za monakom

Rodnost upada v številnih razvitih državah zaradi mnogih dejavnikov, kot so naraščajoči življenjski stroški, naraščanja števila žensk, ki vstopajo na trg delovne sile, in pozna odločitev za otroke. A na Japonskem je to vprašanje še posebej pereče, saj ima država po podatkih Svetovne banke drugi najvišji delež ljudi, starih 65 let in več, takoj za Monakom.

Država s 125 milijoni prebivalcev je v preteklih letih skušala spodbuditi Japonce, da bi imeli več otrok, med drugim tudi z denarnimi spodbudami in številnimi ugodnostmi.