Francija

Množični shod proti dvigu upokojitvene starosti

STA
21. 1. 2023, 20.38
Posodobljeno: 21. 1. 2023, 20.40
Deli članek:

V Parizu so se danes številni znova podali na ulice v znak protesta proti pokojninski reformi, ki jo načrtuje vlada predsednika Emmanuela Macrona.

Profimedia
Na ulicah Pariza se je zbralo okoli 150 tisoč ljudi.

Francoska vlada bi rada dvignila upokojitveno starost, ker da se pokojninski sistem ob starajočem prebivalstvu dolgoročno ne bo mogel financirati. Med drugim nameravajo tudi odpraviti nekaterim poklicnim skupinam prilagojene pokojninske sisteme z določenimi privilegiji.

Ankete kažejo, da dvigu starostne meje za upokojitev nasprotujeta dve tretjini Francozov. Macron je pokojninsko reformo nazadnje poskušal uvesti že leta 2019, a je načrte opustil leto pozneje, ko je Evropo zajela pandemija covida-19.

Že v četrtek se je v okviru obsežne stavke, ki je močno ohromila življenje v državi, v znak nasprotovanja na ulice podalo več kot milijon ljudi. Samo v Parizu jih je protestiralo 80.000.

Na današnji protest proti dvigu upokojitvene starosti z 62 na 64 let so pozvale številne mladinske organizacije in levičarska stranka Nepokorna Francija. Protesti so ob veliki policijski prisotnosti minili mirno, so pa ponekod udeleženci zažigali smetnjake in metali petarde proti policistom. Po oceni organizatorjev se je v prestolnici zbralo 150.000 ljudi. Uradne ocene še niso znane, naj pa bi policija število protestnikov ocenjevala na nekaj več kot 10.000.