2023 - 2026

Minister Šojgu na pragu korenitih reform ruske vojske

J.V.
17. 1. 2023, 16.35
Posodobljeno: 17. 1. 2023, 18.06
Deli članek:

"Obsežne spremembe" bodo po izvedene od leta 2023 do 2026.

Profimedia
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes razkril nekatere podrobnosti.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes razkril nekatere nove podrobnosti o načrtovanih reformah ruske vojske, ki so bile prvič omenjene že decembra lani.

Po poročanju portala Meduza je Šojgu dejal, da bodo "obsežne spremembe sestave oboroženih sil, povečanje njihove velikosti in spremembe vojaško-upravne delitve Ruske federacije" izvedene od leta 2023 do 2026. Že decembra lani je dejal, da bi bilo potrebno povečati vojsko na 1,5 milijona vojakov.

Kot je pojasnil minister, bodo reforme vključevale "formiranje vojaškega korpusa v Republiki Kareliji; treh motoriziranih strelnih divizij v kopenskih silah in dveh zračno-jurišnih divizij v letalsko-desantnih četah; preoblikovanje sedmih motoriziranih strelnih brigad v motorizirane strelske divizije v zahodnem, osrednjem in vzhodnem vojaškem okrožju ter v severni floti".

Šojgu je napovedal tudi formiranje "moskovskega in leningrajskega vojaškega okrožja kot tudi samozadostnih vojaških čet na ozemljih novih subjektov Ruske federacije." Vojska bo povečala tudi število vadišč v posameznih vojaških okrožjih in na ozemljih "novih subjektov Ruske federacije".