PO ROJSTVU DEVETERČKOV

"Mislili so, da jih bo sedem"

Katja Božič/revija Jana
14. 1. 2023, 12.15
Posodobljeno: 14. 1. 2023, 18.13
Deli članek:

»Želela sva si še enega otroka, a če bi mi kdo takrat dejal, da jih bova dobila kar devet, bi seveda rekel, da si izmišljuje,« je za enega od medijev pred časom dejal Abdelkader Arby, oče prvih deveterčkov na svetu, ki so po rojstvu vsi preživeli.

BBC
Ni lahko skrbeti za devet otrok naenkrat, pravi njihova mama.

Rodili so se 11. maja 2021, v začetku decembra, devetnajst mesecev po njihovem spektakularnem rojstvu, pa so se štirje fantje in pet deklic s svojo mamo, 27-letno Halimo Cissé, iz Maroka, kjer so jim omogočili vrhunsko zdravstveno oskrbo, vrnili v domači Mali.

Le predstavljamo si lahko občutke mladega para, ki se je veselil svojega drugega otroka, ko so jima povedali, da pravzaprav ne bosta dobila samo enega, temveč kar sedem otrok. Presenečenje je bilo toliko večje, ker so bili spočeti po naravni poti. Večplodne nosečnosti se namreč velikokrat zgodijo ob umetni oploditvi. Tako so bili spočeti tudi osmerčki dotedanje rekorderke po številu naenkrat rojenih preživelih otrok Američanke Nadye Suleman. Pred leti takšni čudeži narave verjetno ne bi preživeli, zahvaljujoč čedalje naprednejši zdravstveni oskrbi pa je danes tudi to mogoče.

V Maroko

»Otroci so božji blagoslov,« sta bila prepričana mlada Afričana in se odločila obdržati vseh 'sedem otrok', čeprav so večplodne nosečnosti dostikrat tvegane tako za mamo kot tudi za otročke. V triindvajsetem tednu nosečnosti so Halimo najprej sprejeli v porodnišnici v malijski prestolnici Bamako, kjer pa so po štirinajstih dneh zdravniki ocenili, da bodoča mama potrebuje specialistično zdravstveno oskrbo. Posredovala je malijska vlada in Halimi omogočila porod v zasebni kliniki Ain Borja v maroškem glavnem mestu Casablanca, kjer je zanjo skrbela ekipa več kot tridesetih specialistov s profesorjem dr. Youssefom Alaouijem na čelu. »Ko je gospa Cissé prišla na kliniko, je bila v 25. tednu nosečnosti. Z ekipo nam je uspelo njeno nosečnost podaljšati vse do tridesetega tedna,« je dejal za medije. Normalne nosečnosti trajajo 40 tednov, za večplodne pa je značilno, da se otroci rodijo predčasno. »Na naši kliniki smo doživeli vse sorte kompliciranih zdravstvenih situacij, vendar je bilo rojstvo deveterčkov za nas nekaj novega. Pravzaprav je bilo to prvič za ves svet. Ponosni smo na to posebno pozitivno izkušnjo, zahvaljujoč vrhunski ekipi naših strokovnjakov,« je povedal.

Devet jih je! 

So pa med porodom, ki je potekal s carskim rezom, doživeli svojevrstno presenečenje. Pričakovali in pripravili so se na sedem otrok, izkazalo pa se je, da jih je devet! »Na srečo nas to ni spravilo iz tira, saj imamo eno največjih neonatalnih klinik v Maroku. Ekipa je bila pripravljena poskrbeti za otroke in jim dati najboljše možnosti.«

Svet je z velikim navdušenjem pozdravil rojstvo prvih deveterčkov na svetu, ki so v resnici preživeli in se vpisali v Guinessovo knjigo rekordov. Pred tem so bili od leta 1971 znani trije primeri deveterčkov na svetu, a le Halimini so preživeli. »Dobil sem ogromno čestitk, poklical me je celo predsednik republike, takoj ko je izvedel za rojstvo otrok,« je ob rojstvu za CNN povedal srečni očka.

Dojenčki so ob rojstvu tehtali od 500 do 1000 gramov. Dečkom je ime Mohammed VI., Oumar, Elhadji in Bah, deklicam pa Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama in Oumou. »Izbrala sva jim posebna imena, kot je bilo posebno tudi njihovo rojstvo,« pravi Arby.

Zdravi! 

Dojenčki so skupaj z mamo v medicinski oskrbi ostali tri mesece, potem pa so se preselili v bližnje stanovanje. Očka se je vrnil v Mali, kjer sta ga čakala starejša hčerka in služba v vojski. Halimi so dan in noč pri oskrbi otrok pomagale medicinske sestre. Malčki so v prvih mesecih porabili kar 75 pleničk in popili sto stekleničk na dan. Lahko si mislimo, kakšen zalogaj je vse to pripraviti in organizirati. Predvsem zato, ker otroci nikoli ne zaspijo ob istem času, temveč se nekateri že zbudijo, preden prvi sploh zaspijo. Ja, kmalu so začeli kazati svoje značilnosti. »Radi se pocrkljajo, preden zaspijo. Prekrasno jih je gledati zdrave. Na začetku sem se zelo bala zanje, ker so bili rojeni veliko prezgodaj. Ni lahko skrbeti za devet otrok naenkrat,« se smeji njihova mama. Kako šele bo, ko se bo vsak od radovednih malčkov odpravil raziskovat svet po svoje! Dela in organizacije je nedvomno nepredstavljivo veliko.

Domov! 

Po devetnajstih mesecih so se v začetku decembra ob finančni pomoči malijske vlade deveterčki s svojo mamo končno vrnili v malijsko prestolnico Bamako, kjer so postali zvezdniki še pred tem. »Vsi jih želijo videti, ne samo sorodniki in prijatelji, temveč vsa vas, o njih govori vsa država,« je zaupal očka. »Odgovornost je enormna, že vzgajati enega otroka ni lahko, zdaj jih imava še devet. Ni preprosto, je pa super! Imamo veliko dela, ampak Alah, ki nama je dal ta blagoslov, nam bo pomagal pri vzgoji in skrbi zanje,« je ob prihodu domov novinarjem povedal očka. Malijska vlada pa bo še naprej podpirala družino. »Ti otroci niso samo najini, ampak so otroci Malija, Afrike, so otroci vsega sveta. Občutki so nepopisni.«