Mraz, kri in smrt

Ruski vojaki v valovih jurišajo čez trupla svojih tovarišev, z bojišča jih ne odvažajo

S.R.
10. 1. 2023, 08.42
Posodobljeno: 10. 1. 2023, 12.44
Deli članek:

Na jugovzhodu Ukrajine v zadnjem tednu poteka srdita bitka za en kraj, čez katerega si želi ruska vojska utreti pot za okupacijo preostanka Donecka.

Profimedia
V Ukrajini so se v zadnjih dnevih temperature spustile pod ničlo.

Ruska vojska in predvsem paravojaška skupina Wagner tam v ogenj pošiljajo val za valom svojih vojakov, ki jim pomagajo še s težkim topništvom. Informacije o dogajanju v kraju Soledar, ki se nahaja le nekaj kilometrov severno od že več mesecev obleganega Bahmuta v doneški regiji, so v teh dneh izjemno nezanesljive, saj obe strani vestno skrbita vsaka za svojo propagando. A nekaj naj bi držalo, sile, ki jih je za zavzetje kraja namenila Rusija, so ogromne, prav tako pa naj bi si rusko topništvo uspelo izboriti enega od položajev, od koder lahko obstreljujejo edino ukrajinsko logistično pot, po kateri oskrbujejo svoje vojake. A Rusom Soledarja, na območju katerega se nahaja rudnik soli, vendarle še ni uspelo obkoliti. Če ga uspejo zavzeti, bodo nenadoma precej bolj ogroženi ukrajinski položaji v obleganem Bahmutu, saj bodo na dosegu ruskega topništva tudi logistične poti do tega mesta.

Število žrtev je ogromno na obeh straneh. »Sovražnik dobesedno stopa čez trupla svojih vojakov,« je včeraj navedla namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Mreža rovov pod mestom

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj paravojaške skupine Wagner, ki za ceno velikega števila borcev Bahmut in Soledar napada že mesece, je konec tedna vendarle odgovoril na vprašanje, zakaj so tako osredotočeni na Bahmut, zavzetje katerega bi Rusom sicer prineslo taktično zmago, a bi bila s strateškega vidika ta zmaga vseeno pirova, saj se bo ukrajinska vojska zgolj umaknila na druge utrjene položaje v zaledju, medtem ko Rusi žrtve štejejo v tisočih. Po navedbah Prigožina je Bahmut pomemben zaradi mreže rudniških rovov pod mestom, v katerem se lahko namesti veliko število vojakov, medtem ko se lahko po samem mestu gibljejo tanki in druga bojna oklepna vozila.

Območje posejano s trupli

Po navedbah ukrajinskega vojaškega analitika Oleha Ždanova na tem območju trenutno potekajo »najbolj srditi boji na celotni bojni črti.« Razmere so brutalne, saj so se temperature v teh dneh spustile tudi do -18 stopinj Celzija, območje pa je posejano s trupli vojakov. »Naše položaje napadajo v valovih, ranjeni pa praviloma umrejo tam, kjer obležijo, bodisi zaradi podhladitve, saj je zelo mrzlo, bodisi zaradi izkrvavitve. Nihče jim ne priskoči na pomoč, nihče z bojišča ne odpelje mrtvih,« je dejal Ždanov.

Glede situacije v Soledarju in Bahmutu je v svojem nočnem nagovoru spregovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da se ukrajinska vojska tam kljub velikemu uničenju še vedno uspešno upira. Tudi Zelenski je glede Soledarja dejal, da je območje posejano s trupli ruskih vojakov. »Ukrajina je zahvaljujoč trdoživega odpora naših vojakov v Soledarju pridobila dodaten čas in se dodatno okrepila,« je še navedel, pri čemer ni podrobneje pojasnil, kaj je mislil z dodatnimi okrepitvami.

Obramba Bahmuta in Soledarja, ki ju loči 15 kilometrov, je sicer ključnega pomena za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk in Kramatorsk, večji mesti v Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom, poroča STA.