premirje za en dan

Putinovo darilo za pravoslavni božič: prekinitev ognja v Ukrajini

M. T. V./STA
5. 1. 2023, 16.45
Posodobljeno: 5. 1. 2023, 20.33
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je za predvečer pravoslavnega božiča in božični dan, torej za 6. in 7. januar, obrambnemu ministru odredil prekinitev ognja v Ukrajini, so sporočili iz Kremlja.

Profimedia
Vladimir Putin

Prekinitev ognja naj bi trajala od 12. ure v petek do polnoči prihodnjega dne. K prekinitvi spopadov je pred tem že pozval vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril. "Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja vzdolž celotne bojne linije v Ukrajini od 12. ure 6. januarja do 24. ure 7. januarja letos," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočila Putinovo odločitev tiskovna služba Kremlja. "Glede na to, da na območjih spopadov živi veliko število pravoslavcev, pozivamo ukrajinsko stran, naj razglasi prekinitev ognja in jim omogoči udeležbo pri bogoslužju na božični večer, pa tudi na božični dan," so še dodali v izjavi. To je prvič, da je Rusija uvedla popolno prekinitev ognja v Ukrajini od začetka ofenzive februarja lani. 

Pred tem je Putina k enostranski prekinitvi ognja med pravoslavnim božičem danes pozval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Ta se je nato danes po telefonu pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Vojna propaganda in hinavščina

V Kijevu se sicer zaenkrat na potezo še niso uradno odzvali, je pa svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak na Twitterju zapisal, da ruska pravoslavna cerkev ni avtoriteta za svetovno pravoslavje in da deluje kot vojni propagandist. 

"Ruska pravoslavna cerkev je pozvala h genocidu nad Ukrajinci, spodbujala množične umore in vztraja pri še večji militarizaciji Rusije. Zato je njena izjava o 'božičnem premirju' cinična past in element propagande," je ocenil. 

Na Putinov ukaz za prekinitev ognja med božičem pa je dejal: "Prvič. Ukrajina ne napada tujega ozemlja in ne ubija civilistov, kot to počne Rusija. Ukrajina na svojem ozemlju uničuje le pripadnike okupacijske vojske ... Drugič. Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja - le tako bo lahko imela 'začasno prekinitev ognja'. Hinavščino obdržite zase."

Odziv Nemčije in ZDA

Na rusko napoved premirja med božičem odzvali Nemčija in ZDA. "Tako imenovana prekinitev ognja ne prinaša ne svobode ne varnosti ljudem, ki živijo v vsakodnevnem strahu pod rusko okupacijo," je na Twitterju zapisala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in Ukrajincem zagotovila nadaljnjo podporo Berlina. "Če bi Putin želel mir, bi svoje vojake pripeljal domov in vojne bi bilo konec. Toda očitno želi vojno po kratki prekinitvi nadaljevati," je še zapisala ministrica.

Medtem je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da Putin s prekinitvijo ognja želi le "najti nekaj kisika". "Pripravljen je bil bombardirati bolnišnice, vrtce in cerkve, 25. decembra in na novo leto," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Biden. "Mislim, da poskuša najti nekaj kisika," je dodal.