eden od treh

Umrl še zadnji astronavt odprave Apollo 7

J.P.
4. 1. 2023, 07.15
Posodobljeno: 4. 1. 2023, 07.19
Deli članek:

Bil je del odprave, ki je tlakovala pot človeku na Luno.

Profimedia
Walter Cunningham

Umrl je še zadnji ameriški astronavt, ki je bil del prve vesoljske odprave s človeško posadko v Nasinem Programu Apollo. Walter Cunningham je bil eden od treh astronavtov odprave Apollo 7.

Odprava iz leta 1968 je trajala 11 dni; v tem času so preizkušali pristajaje in srečevanje v vesolju. Ker je bila prva Nasina odprava, ki je bila v živo predvajana po televiziji, je posadka za svoje delo dobila tudi emmyja.

Profimedia
Walter Cunningham

Kakorkoli že, s svojim delom je tlakovala pot odpravi Apollo 11, peti v tem programu, ki je manj kot leto dni pozneje pristala na Luni.

Nasa je Cunninghamovo smrt potrdila, iz njegove družine pa so sporočili, da je v torek v starosti 90 let preminil v eni od bolnišnic v Houstonu. Umrl je naravne smrti.

Cunningham se je rodil v Crestonu v ameriški zvezni državi Iowa. Iz fizike je magistriral na Kalifornijski univerzi v Los Angelesu. Za omenjeno odpravo je bil izbran, ko je bil zaposlen kot civilist. Kot pilotu Lunarnega modula sta mu družbo delala še astronavta Walter Schirra in Donn Eisele.

Profimedia
Walter Cunningham, Donn Eisele in Walter Schirra

V korejski vojni je bil vojaški pilot. Bil je del 54 odprav.

Po upokojitvi leta 1971 je postal javni govorec in radijec. Bil je tudi vnet zanikovalec človeškega vpliva na podnebne spremembe.