neomajna podpora

Le vojaška sila bo zlomila Rusijo, je prepričan vodja Nata

R.T.
1. 1. 2023, 20.08
Posodobljeno: 1. 1. 2023, 20.11
Deli članek:

Po njegovih besedah so Rusi pripravljeni nadaljevati vojno. Še več: v igri bi lahko bila nova ofenziva.

Profimedia
Prvi dan novega leta v Kijevu

Zahodne države morajo biti pripravljene Ukrajini nuditi dolgotrajno podporo, saj ni znakov, da bo Rusija popustila, je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Ta je za britanski BBC poudaril, da bo vojaška podpora zagotovila preživetje Ukrajine kot neodvisne države, Rusijo pa prisilila v mirovne pogovore.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v svoji novoletni poslanici obtožil Zahod, da skuša z Ukrajino uničiti njegovo državo.

Stoltenberg je prepričan, da je delna mobilizacija v Rusiji pokazatelj, da jim ni v interesu končati vojno v Ukrajini. »Zagon ukrajinskih sil je trajal več mesecev, vemo pa tudi, da je Rusija mobilizirala več sil. Mnoge od njih se zdaj urijo. Vse to kaže, da so pripravljeni nadaljevati vojno in morda tudi sprožiti novo ofenzivo,« je dejal Stoltenberg.

Še pred njim je podporo Ukrajini zagotovila Francija, članica zveze Nato. »Brez izjeme vam bomo stali ob strani. Pomagali vam bomo, dokler ne zmagate,« je v svoji novoletni poslanici dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Tudi v novem letu

Iz Ukrajine so sporočili, da so ukrajinske sile po lastnih navedbah ponoči sestrelile 45 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. 13 dronov »kamikaze« so sestrelili ob koncu 2022 in še 32 v novem letu, so zapisali v izjavi oboroženih sil. V napadih je bila ubita vsaj ena oseba, več ducat jih je bilo ranjenih.

O obstreljevanju v novem letu so poročale tudi separatistične proruske oblasti v regijah Doneck in Lugansk.