Sum korupcije

Uslužbenci evropskega parlamenta sprejemali umazana katarska darila?

R.T.
9. 12. 2022, 17.26
Posodobljeno: 9. 12. 2022, 17.48
Deli članek:

Belgijsko tožilstvo preiskuje sum korupcije pri uslužbencih v evropskem parlamentu.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Belgijski časnik Le Soir je poročal, da naj bi katarski uradniki "branili" svetovno nogometno prvenstvo v Katarju, ki je deležno številnih kritik, kot tudi domnevni napredek svoje države na področju človekovih pravic in delovnih pogojev migrantov, potem ko so mednarodne organizacije izrazile zaskrbljenost zaradi smrti tujih delavcev pri gradnji stadionov za svetovno prvenstvo, poroča STA.

Preiskava se osredotoča na delovanje asistentov  evropskih poslancev in enega nekdanjega poslanca. Policisti so pridržali in na zaslišanje odpeljali štiri osebe, zasegli pa so okoli 600.000 evrov in več mobilnih telefonov.

Po poročanjih belgijskih medijev naj bi si katarske oblasti s podkupninami in darili poskušale zagotoviti vpliv na odločitve evropskih poslancev, da bi glasovali v prid tej z zemeljskim plinom in nafto bogati arabski državi, ki pravkar gosti svetovno prvenstvo v nogometu. Vir blizu primera je potrdil poročanje medijev, da je bil tarča podkupovanja italijanski socialist, ki je bil evropski poslanec med letoma 2004 in 2019. Med aretiranimi naj bi bila Antonio Panzeri in generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC), Italijan Luca Visentini. Tudi ostali, ki so bili prijeti so Italijani.

Časnika Le Soir in Knack navajata, da sta Panzeri in Visentini v bruseljskih krogih zelo znana. Panzeri je bil evropski poslanec tri mandate in član politične skupine socialistov in demokratov (S&D), pa tudi predsednik pododbora za človekove pravice. Visentini je že vrsto let vodilna osebnost evropskih sindikatov, novembra pa je postal vodja Mednarodne konfederacije sindikatov, ki zastopa več kot 200 milijonov delavcev.