Znižana kazen zaradi prenatrpanih zaporov

Osramočeni Boris Becker deportiran v zapor v rodni Nemčiji: za božič bo doma

E. J.
8. 12. 2022, 10.37
Posodobljeno: 8. 12. 2022, 10.54
Deli članek:

Trikratni prvak Wimbledona spreminja naslov prestajanja kazni. Boris Becker bo iz zapora v Veliki Britaniji odletel v Nemčijo z luksuznim zasebnim letalom naravnost na intervju. Upravičen je namreč do izpustitve po hitrem postopku, ki kriminalce pošlje nazaj v njihovo državo pred datumom njihove izpustitve, da se zmanjša pritisk na prenatrpane britanske zapore.

profimedia
Boris Becker je v britanskem zaporu preživel 8 mesecev od skupno 30 mesecev kazni, kolikor so mu jih dosodili.

Po osmih mesecih bo tako izpuščen iz britanskega zapora in deportiran v Nemčijo. Odslužiti mora kazen, dolgo dve leti in pol. Verjetno se bo vrnil v mesto, kjer se je rodil in kjer še vedno živi njegova 87-letna mati Elvira Becker, v Leimen. 55-letnik bo namreč dal intervju za nemško televizijo, ta mu je tudi plačala zasebni let v Nemčijo. "Boris je še vedno eden najbolj znanih nemških športnikov in njegov prvi intervju je zelo cenjen," so dejali na televizijski hiši in dodali, da je zanimanje za njegovo izpustitev je veliko in zasebno letalo zagotavlja, da ga drugi mediji ne bodo videli. "TV družba bo plačala letalo in je del njihovega dogovora za intervju."

Znižana kazen zaradi prenatrpanih zaporov

Becker je trenutno pridržan na HMP Huntercombe v Oxfordshiru, kjer so tuji državljani pridržani pred deportacijo, poroča Daily Mail. Upravičen je namreč do izpustitve po hitrem postopku, ki kriminalce pošlje nazaj v njihovo državo pred datumom njihove izpustitve, da se zmanjša pritisk na prenatrpane britanske zapore. Zapornikom se lahko kazen zniža za do 135 dni, če se strinjajo, da zapustijo Veliko Britanijo – in jim ni treba več prestajati zapora v svoji domovini. Čeprav je bil več kot desetletje doma v Londonu, Becker ni zaprosil za britansko državljanstvo in tako postal upravičen do sheme notranjega ministrstva.

profimedia
Becker z mamo Elviro, s katero bo očitno preživel božič v Nemčiji.
Za božič bo doma

Predčasna izpustitev omogoča Beckerju, da se za božič ponovno združi s svojo družino, čeprav je Anglija njegov dom že mnogo let. Nemški mediji pišejo, da se bo osramočeni tenisač morda preselil nazaj v svoj rojstni kraj Leimen, le pet milj od starodavnega slikovitega mesta Heidelberg, kjer ima razkošno vilo s sedmimi spalnicami, vredno 1,8 milijona funtov, tam pa še vedno živi tudi Elvira, Beckerjeva mati. Stečajni upravitelj je bil leta 2020 prisiljen dati hišo na trg, da bi poravnal Beckerjeve dolgove, vendar pa je bilo morebitnim kupcem rečeno, da bodo morali njegovi materi, če bodo kupili hišo, dovoliti, da živi v hiši do svoje smrti. Eden od pogojev prodaje je bilo njeno "doživljenjsko bivanje". Hiša je bila umaknjena s trga po nekaj tednih in bo zdaj Beckerju zagotovila prenočišče, ko se bo znova naselil v državi, ki je že več kot desetletje ni imenoval dom.

profimedia
V družbi svoje punce Lilian De Carvalho, ki ga je tudi obiskala v angleškem zaporu.
V finančne težave zdaj zabredla še odtujena žena

Nekdanjega teniškega zvezdnika so v začetku leta zaprli, potem ko je bil spoznan za krivega skrivanja 2,5 milijona funtov premoženja - vključno z domom Leimen, 600.000 funtov delnic in posojila v višini 700.000 funtov - potem ko je bankrotiral zaradi neplačanega posojila v višini 3 milijonov funtov. Med pridržanjem v zaporu v Veliki Britaniji je Beckerja obiskala njegova punca Lilian De Carvalho in njegovi sinovi, v težave pa je očitno zdaj zabredla še njegova odtujena žena Lilly. Za 170.000 funtov jo namreč toži  'tesen prijatelj', ki trdi, da ji je posodil denar. Zdaj naj bi hodila s športnim menedžerjem in nekdanjim nogometašem Thorstenom Weckom. Njegova prva žena Barbara, mati njegovih dveh sinov, Noaha in Eliasa, živi v Miamiju na Floridi. 

profimedia
Zlati fant tenisa: leta 1985 je 17-letni Boris Becker iz Zahodne Nemčije postal najmlajši v zgodovini, ki je zmagal v finalu Wimbledona. Trikratni zmagovalec Wimbledona Boris Becker je danes zapornik.