uboj kritika čečenskih oblasti

Na Švedskem ubit bloger, simbol boja proti Kadirovemu režimu

M. T. V.
5. 12. 2022, 09.14
Posodobljeno: 5. 12. 2022, 09.20
Deli članek:

Na Švedskem živeči Tumso Abdurahmanov, znani kritik čečenske oblasti in bloger, je izginil na začetku meseca, zdaj naj bi dobro obveščeni viri potrdili, da je bil umorjen.

Facebook
Tumso Abdurahmanov

Tumso Abdurahmanov je znani kritik čečenskih oblasti, ki je leta 2015 po sporu čečenskim vodjo Ramzanom Kadirovom prebežal na Švedsko in tam dobil politični azil. Tumso je bil eden od simbolov boja proti Kadirovemu režimu. V Rusiji je Tumso, ki vsa ta leta še naprej javno kritizira ruske in čečenske oblasti, označen za izdajalca, ki se ga želijo znebiti. Nanj in na njegovega brata Muhameda so poskušali izvesti atentat že lani in predlani, lani je v Čečeniji izginilo kar devet njunih sorodnikov.

Decembra je Tumso nehal objavljati svoje kritike v javnosti in izginil. Začela so se pojavljati namigovanja, da so ga na Švedskem ubili pripadniki čečenske tajne službe. Zdaj so to potrdili na radiu Liberty in protičečenskem kanalu 1ADAT: »Tumso je ponoči ustrelila skupina ljudi, podrobnosti umora preiskujemo,« so dejali in povedali, da so na srečo uspeli skriti njegovega brata. Tumso naj bi bil ubit 2. decembra ponoči, švedska policija pa informacij za zdaj še ni komentirala.