Drakonski zakoni

Za seks brez poroke do leto dni zapora, kaznovali bodo tudi turiste

J.V.
3. 12. 2022, 08.45
Posodobljeno: 3. 12. 2022, 09.36
Deli članek:

Indonezijski parlament naj bi še letos prejel nov zakon, ki za spolne odnose zunaj zakonske skupnosti predvideva do eno leto zapora.

arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Bambang Wuryanto, politik, vključen v osnutek, je poudarill, da bi lahko zakonik sprejeli že naslednji teden. Če bi bil zakon sprejet, bi veljal tako za indonezijske državljane kot tujce. Po omenjenem zakonu bo prepovedano tudi življenje "na koruzi", za kar je zagrožena kazen do pol leta zapora, poroča BBC.

Kritiki so že izrazili zaskrbljenost zaradi škode, ki bi jo nova pravila lahko povzročila podobi Indonezije kot turistične in naložbene destinacije. Prejšnji osnutek zakonika naj bi bil sprejet leta 2019, vendar je sprožil proteste po vsej državi, na katerih se je udeležilo več deset tisoč ljudi, glavni "spopadi" pa so potekali v prestolnici Džakarta. Proti protestnikom, ki so v policijo metali kamenje, so uporabili solzivec in vodne topove.

V indonezijski provinci Aceh že zdaj izvajajo stroge islamske zakone in kaznujejo ljudi za igre na srečo, pitje alkohola in srečanja s pripadniki nasprotnega spola. Lani so sosedje ovadili dva moška zaradi spolnega odnosa: vsakega od njiju so policisti javno prebičali, prejela sta 77 udarcev. Moški in ženska, ki sta bila zasačena prebilzu, pa sta vsak prejela po 20 udarcev z bičem. BBC poroča o še dveh moških, ki sta dobila po 40 udarcev, ker sta bila pijana.