Bil je protislovna osebnost

Jiang Zemin, nekdanji voditelj, ki je tlakoval pot vzponu Kitajske, je umrl pri 96 letih

E. J.
30. 11. 2022, 17.00
Deli članek:

Umrl je Jiang Zemin, kitajski komunistični voditelj, ki je utrl pot nastanku države kot svetovne velesile, je danes, v sredo, sporočila državna tiskovna agencija Xinhua. Bil je star 96 let. Kaj je storil za Kitajsko in zakaj imajo za njim Kitajci nostalgijo?

profimedia
Jiangova razkošna osebnost in svetovljanski pridih, ki so ga med njegovo vladavino včasih zasmehovali, sta mu v zadnjih letih prinesla nepričakovano spletno priljubljenost, saj se kitajski uporabniki družbenih medijev vse bolj spominjajo razmeroma bolj sproščenega političnega in družbenega ozračja pod njegovim vodstvom.

Nekdanji vodja vladajoče komunistične partije in predsednik države je v sredo v Šanghaju umrl zaradi levkemije in s tem povezane odpovedi več organov. Zapustil je ženo, dva sinova in dva vnuka.

Jiangova smrt prihaja v posebej občutljivem času na Kitajskem. V zadnjih dneh je po vsej Kitajski izbruhnil val protestov brez primere proti neizprosni državni politiki »Nič Covida« oziroma ničelne tolerance do covid-19, pri čemer so nekateri protestniki v Šanghaju pozvali sedanjega voditelja Xi Jinpinga, naj odstopi. Kitajska ima zgodovino ljudi, ki so hodili na ulice, da bi objokovali smrt prejšnjih voditeljev, hkrati pa izražali svoje zamere do sedanjih vlad.

Zasluge za integracijo Kitajske v mednarodno skupnost

Jiangu pogosto pripisujejo zasluge za uspešno integracijo Kitajske v mednarodno skupnost, potem ko se je Zahod po masakru na Trgu nebeškega miru leta 1989 izogibal tej državi. Z njim kot vrhovnim voditeljem je Kitajska ponovno pridobila suverenost nad Hongkongom, pridobila kandidaturo za gostiteljico olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu in, kar je morda najpomembnejše, se pridružila Svetovni trgovinski organizaciji. "To je bil verjetno ključni katalizator za velike skoke rasti z dvomestno rastjo desetletje ali več - zaradi te integracije," je dejal Robert Lawrence Kuhn, avtor biografije Človek, ki je spremenil Kitajsko: življenje in Zapuščina Jiang Zemina, iz leta 2005, poroča CNN. "Glede gospodarske poti, ki je bila zastavljena, mi je popolnoma jasno, da je bila vzpostavljena v tem času in je proti koncu njegovega mandata postala nepreklicna." Mnogi opazovalci pa menijo, da je Jiangova vladavina posejala seme razširjene korupcije, ki ostaja strelovod za množično nezadovoljstvo do danes. Opozoril je na korist tega, da "vsak tiho obogati" ob nenehnem poudarjanju enopartijske vladavine namesto politične reforme.

profimedia
Nekdanji kitajski predsednik Hu Jintao (levo), sedanji predsednik Xi Jinping (na sredi) in nekdanji predsednik Jiang Zemin (desno) na zaključni slovesnosti kongresa komunistične partije 25. oktobra 2017 v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu.
'Naključni vodja'

Relativno neznanega Jianga, ki je bil sprva veljal za prehodno osebnost, je leta 1989 izbral tedanji vrhovni voditelj Deng Xiaoping na čelo stranke, potem ko je krvavo vojaško zatiranje prodemokratičnega gibanja po vsej državi istega leta vodilo do odstavitve Zhao Ziyanga, prejšnjega vodja stranke, ki je naklonjen protestnikom. "Jiang je bil protislovna osebnost in naključni vodja," je dejal Pin Ho, ustanovitelj in izvršni direktor skupine Mirror Media Group, vplivnega newyorškega založnika knjig in spletnih mest o kitajski politiki, ki je v kitajskem jeziku. "Občudoval in spoštoval je zahodne kulture - vendar je moral živeti tudi znotraj kitajskega političnega sistema." "Ni bil pripravljen postati dobro premišljen in vizionarski voditelj," je dodal. "Samo razširil je Dengovo vladavino z izvajanjem Dengovih politik."

Te politike so se osredotočale na gospodarsko liberalizacijo in globalizacijo, kar je privedlo do izboljšanja življenjskega standarda in povečevanja vrzeli v premoženju, hkrati pa je stranka ohranila železni nadzor nad političnimi, ideološkimi in vojaškimi zadevami v najbolj naseljeni državi na svetu.

profimedia
Na številnih karikaturah so izpostavljena njegova značilna velika očala, njegov videz pa so pogosto primerjali s krastačo. Njegovi mladi oboževalci so se poimenovali 'častilci krastač'.
Premeten politik

Nekdanji partijski vodja in župan Šanghaja, največjega kitajskega mesta, Jiang, se je kljub temu izkazal za precej premetenejšega politika, kot so mnogi napovedovali, saj je v nekaj letih, zlasti po Dengovi smrti, premagal nešteto političnih tekmecev in utrdil moč v stranki in vojski. Z namestitvijo ključnih zaveznikov in varovancev v stranki in vladi je vodil tako imenovano 'šanghajsko kliko', katere vpliv je trajal dlje časa, ko je bil na položaju.

Kot zgovoren znak Jiangove relativne odprtosti in prilagodljivosti je lastnike zasebnih podjetij – dejansko kapitaliste – z odprtimi rokami sprejel v komunistično partijo. Leta 2001, leto preden je odstopil s položaja vodje, je Jiang izjavil, da bo stranka uradno sprejela podjetnike kot svoje člane, kar je bila pomembna poteza, ki je ponovno oživila stranko in spodbudila cvetoč zasebni sektor na Kitajskem.

Njegovo vladavino je zaznamovalo tudi vladno neusmiljeno zatiranje Falun Gonga, duhovnega gibanja, ki ga je Peking označil za kult zla. Zagrizeni privrženci skupine so po vsem svetu zahtevali Jiangovo aretacijo zaradi "zločinov proti človeštvu", ki so kitajskemu voditelju pogosto sledili med njegovimi obiski v tujini.

profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin (levo) in nekdanji predsednik Kitajske Jiang Zemin (desno) sta se srečala na pogovorih v Šanghaju maja 2014.
Od konca leta 2002 je Jiang predal naslove svojemu nasledniku Hu Jintau, najprej kot šefa stranke in nato kot predsednika. Vendar je ostal na položaju vojaškega poveljnika do leta 2005 in je tudi po uradni upokojitvi še naprej izvajal politični vpliv iz ozadja, vključno z izbiro vodstva Xija – ki je pred kratkim prevzel tretji mandat, prekinil precedens in si utrl pot, da bi lahko vladal vse življenje. Xi, najmočnejši voditelj Ljudske republike od njenega ustanovitelja Mao Zedonga, je odstranil drobovje političnih tekmecev, ki so vključevali Jiangovo frakcijo. Prav tako je ponovno potrdil prevlado vladajoče komunistične partije v vseh vidikih kitajske družbe, s čimer je zavrnil velik del ekonomskih in osebnih svoboščin, ki smo jih videli v dneh Denga, Jianga in Huja.

profimedia
29. oktober 1997, Washington, okrožje Columbia, ZDA: Kitajski predsednik Jiang Zemin govori med državno slovesnostjo ob prihodu v njegovo čast v Beli hiši v Washingtonu, oktobra 1997, ob njem je tedanji predsednik Združenih držav Bill Clinton.
Vzpon na oblast

Jiang, rojen v vzhodni Kitajski leta 1926 in šolan v predkomunističnem Šanghaju, je bil usposobljen za inženirja elektrotehnike. Stranki naj bi se pridružil med študijem v nekdanji Sovjetski zvezi v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Postopoma se je vzpenjal po strankarskih vrstah in leta 1983 postal minister za elektronsko industrijo, preden je bil dve leti pozneje imenovan za župana Šanghaja.

profimedia
Jiang Zemin je sprejel tudi danes že pokojno britansko kraljico Elizabeto II..
Jiang, ki je bil znan po tem, da je nosil težka očala s črnimi okvirji, je bil znan tudi po tem, da rad razkazuje svoje jezikovne in umetniške sposobnosti – recitiral je Gettysburški govor Abrahama Lincolna v angleščini in zapel »O Sole Mio« v italijanščini pred tujimi dostojanstveniki. "Čutim, da je ne glede na poklic posameznika, če lahko uživa v branju literature, uživa v glasbi, to lahko zelo koristno za zdravo rast osebe," je Jiang povedal za CNN v intervjujumaja 1997. 

Jiangova razkošna osebnost in svetovljanski pridih, ki so ju med njegovo vladavino včasih zasmehovali, sta mu v zadnjih letih prinesla nepričakovano spletno priljubljenost, saj se kitajski uporabniki družbenih medijev vse bolj spominjajo razmeroma bolj sproščenega političnega in družbenega ozračja pod njegovim vodstvom. Mnogi pogosto opozarjajo na njegovo presenetljivo odločitev leta 1997, da je odobril neposredni prenos na nacionalni televiziji skupne tiskovne konference z Billom Clintonom, na kateri se je z gostujočim ameriškim predsednikom zapletel v burno razpravo o vprašanju človekovih pravic na Kitajskem.

"Mislim, da so ga v življenju podcenjevali," je dejal Orville Schell, vodilni ameriški strokovnjak za Kitajsko. "V primerjavi s Hujem in Xijem je bil zelo spreten, odprt in prijazen." "Bil je eden redkih kitajskih voditeljev, ki je želel biti normalen svetovni voditelj, ne pa komunistični diktator."